Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euró gyengülése átlagosan mintegy 25 százalékos emelkedést eredményezhet az európai cégek idei profitjában - véli Nick Nelson a UBS és Peter Oppenheimer a Goldman Sachs londoni stratégája. A szakemberek ezért az európai részvények vásárlását javasolják, szerintük a következő időszakban a globális gazdasági kilábalás okozta jó hangulat el fogja homályosítani a szereplők szuverén államadósságok miattérzett aggodalmát.


A kéthónapos lejtmenet olyan szintre nyomta le a Stoxx 600-as összeurópai részvényindexet, hogy annak idei évre várt eredményekkel számolt átlagos P/E rátája mindössze 14,4, ez a 2008 óta mért legalacsonyabb érték. A részvényárfolyamokba már bőven beépültek az adósságválsággal kapcsolatos problémák - mondja Nelson, aki szerint az FTSEurofirst 300-as index 17 százalékot fog emelkedni az év végéig. Persze minden kormány megszorító intézkedéseket fog életbe léptetni, s ez rossz hatással lesz a növekedésre, de nem annyira, hogy teljesen lenullázza a kilábalást - mondta Nelson a Bloombergnek nyilatkozva.

Az Eurostoxx 600-as index kosarában szereplő cégek profitja átlagosan 70 százalékkal növekedhet idén a Bloomberg 11 000 elemzői előrejelzéséből készült konszenzusa szerint, ez a legmagasabb növekedés lenne a 2004-ben mért 82 százalékos profitrobbanás után.

Ha bejönne az elemzők által várt árfolyamemelkedés, akkor a részvényárak Európában 49 százalékos emelkedést érnének ell 2008 év végéhez képest. Gary Baker, a Bank of America Merrill Lynch szakértője szerint az euró minden 10 százalékos gyengülése 5-8 százalékos eredménynövekedést okozhat az európai cégek átlagos eredményességében. A Morgan Stanley szakemberei - ez a cég volt az egyetlen a Bloomberg szerint, ahol részvényárfolyam csökkenést vártak idén év végéig - jelenleg úgy gondolja, év végéig 16 százalékkal emelkedhetnek az európai részvényárfolyamok.

Guillaume Duchesne, a BNP portfóliómenedzsere szerint - 117 milliárd dollárnyi eszköz felett rendelkezik - szerint is a gyenge euró lesz a nyereségnövekedés motorja, s a nyereségnövekedés magasabb részvényárakat fog eredményezni. A piac volatilis lesz, de az év végére magasabban fog állni- mondta.


Az Eurostoxx 600-as index 28 százalékos tavalyi emelkedését szinte mindenki alábecsülte előzetesen. Tavaly januárban a Goldman Sachs-nál 20, a Merrill-nél 8 százalékos emelkedést vártak az indexben.


A spanyol, portugál és az olasz államkötvények iránti kereslet júniusban azt mutatja, hogy az adósságválság legrosszabbja már mögöttünk van - vélte Edmund Shing, a Barclay's szakértője a Bloombergnek nyilatkozva Szerinte átlagosan 13 százalékos áremelkedés várható december végéig az európai részvénypiacon.

A Blackrock Inc. szakértői ugyanakkor óvatosabbak. Ők csak akkor vizsgálják felül vállalati profitokra és árfolyamokra adott előrejelzésüket, ha a kontinens és a piac végre túljut az adósságválságon és a fiskális szigorítási hullámon. Erre szerintük hamarosan sor kerülhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!