A feltörekvő piaci eszközök árfolyamai júniusban érhették el mélypontjukat, s a júliusban látott emelkedés már egy hosszabb távú erősödés eleje lehet, ami az év második felében hosszabb időn keresztül is kitarthat - vélik a Goldman Sachs elemzői a Bloomberg tudósítása szerint.

A befektetési bank szakértői, Caesar Maasry és Ron Gray arra hívják fel a figyelmet, hogy az első negyedévben a feltörekvő piacokon tapasztalt eladási hullám egyáltalán nem tekinthető példa nélkülinek a történelemben. Szerintük ezeken a piacokon az adott gazdaságok növekedési adatai sokkal jobban jelzik, mikor érhet véget a szenvedés, mint az, hogy mennyire váltak már olcsóvá a befektetési eszközök. Tehát nem az számít, hogy mennyire lettek mondjuk olcsók a részvények, vagy mennyire magas hozamokat lehet már elérni a feltörekvő piaci kötvényeken, hanem az, hogy a gazdaságból érkező adatok a növekedés újbóli beindulására utalnak-e. Ezek pedig szerintük mostanra már a stabilizálódás jegyeit mutatják.

Ez a történelmi tapasztalat

Az elmúlt 30 év adatai megvizsgálva a Goldman elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy az olyan visszaesések, mint az idei is átlagosan évesítve 19 százalékos csökkenést hoztak a részvényárfolyamokban (ez a medián) és 9 százalékos csökkenést a devizaárfolyamokban. Egy eladási hullámban a fejlett piaci kötvényekhez mért hozamfelár jellemzően 130 bázisponttal tágult, míg a helyi devizára fizetett kamatok átlagosan 80 bázisponttal emelkedtek.

A feltörekvő piaci eszközök jellemzője, hogy volatilisebbek és az olyan korrekciók, mint az idei is, szinte minden évben tetten-érhetőek. Azt amit eddig idén tapasztaltunk, jól illeszkedik a historikus adatokhoz - írják a bank elemzői. Azt, hogy melyik feltörekvő piaci eszközbe mikor jó visszaugrani a korrekció végét követően, eszközosztályonként változó. Szerintük tipikusan fájdalmasabb lehet, ha valaki től korán vállal vételi pozíciókat a részvényekben és a devizákban, a hitelpiacok jellemzően jobb kockázat/hozam mutatóval kecsegtetnek.

Az a taktika, amikor egy befektető a piac alját próbálja meg eltalálni, elég fájdalmas lehet. Tipikusan ugyanis az utolsó hónap során van még egy olyan eladási hullám, ami nagyon masszív esést tud még eredményezni az árakban - teszik hozzá.

Itt a fordulat?

Ha valóban bekövetkezne egy pozitív fordulat a feltörekvő piacokon a január vége óta tartó eladási hullában, az nagyon jó hír lehetne a magyar részvények és a forint árfolyama számára is.

Ezek ugyanis még mindig feltörekvő piaci eszközöknek számítanak, s együtt estek a többi ilyen befektetési eszközzel az első félév során. Az eladási hullám egyébként az egyre szigorodó amerikai monetáris kondícióknak (a Fed kamatot emel és csökkenti mérlegfőösszegét), valamint a kereskedelmi háborúnak együttesen volt köszönhető. Ez utóbbi miatt jelentősen romlottak a feltörekvő gazdaságok növekedési kilátásai (a magyar sem érintetlen az autóipar miatt) és a finanszírozás is drágult az emelkedő dollárkamatok miatt.

MSCI Emerging Markets Index
Kép: FT.com

Megoszlanak a vélemények

Természetesen mint általában, most sem egyértelmű a nagy amerikai befektetési házak ajánlása. A Morgan Stanley stratégái például július első felében még azt mondták, szerintük a mostani viszonylag nyugodtabb időszak még nem értelmezhető úgy, mint egy fellendülés kezdete a feltörekvő piacokon. A problémák ugyanis megmaradtak, egyre több a vám és azok egyre magasabbak, eközben az amerikai hozamgörbe közel teljesen lapos és a Fed csökkenti mérlegfőösszegét. A JPMorgan elemzői pedig úgy vélték, ugyan elég olcsóak már a feltörekvő paci eszközök, de nem kell sietni egyelőre ezek vásárlásával.

A Bank of America Merrill Lynch szakértői viszont úgy vélik, hogy a feltörekvő piaci eszközök megérdemelnek egy "kontrariánus" próbálkozást. Ilyennek nevezik azt, amikor valaki egy a piaci szereplők többségével ellentétes pozíciót vesz fel, mert úgy véli, a többségnek nincs igaza, vagy túl sokan állnak egy irányban a piacon. Legutóbbi alapkezelői felmérésükben úgy látták, a befektetők annyira félnek már a kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásaitól, hogy ha a félelmek alaptalannak bizonyulnak, akkor nagy emelkedés is indulhat az európai és a feltörekvő piaci országok részvénypiacain.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!