Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta az 51,49 milliárd forintot az előző heti 39,79 milliárd forint után, a vezető részvények közül az OTP és a Richter árfolyama erősödött, míg a Mol és Magyar Telekom részvényeké gyengült.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott elemzésében rámutatott, hogy a magyar részvénypiacot a héten volatilitás jellemezte, a török válság további feltörekvő piaci tőkekivonást idézett elő, ami a magyar blue chipek árazásában is meglátszott.

Az elemzésben kiemelték, hogy az OTP árfolyama még a múlt pénteki török líra válságának kitörésével esett be, amikor az Európai Központi Bank (EKB) figyelmeztetést adott ki, hogy az európai bankszektornak jelentős kitettsége van a török piacon, és ez aggodalomra ad okot. Azóta világossá vált, hogy spanyol, francia és olasz bankok finanszírozzák a törököket, a legjobban érintett bankok a BBVA, az Unicredit és a BNP Paribas. Az OTP bár nem érintett, mégis egész héten nagyobb volatilitás mellett kereskedett, péntekre 10 200 forint körüli árfolyamra "dolgozta vissza" magát.

A Richter árfolyama a héten jelentősen, 5000 forint körüli árfolyamról 5340 forintig emelkedett. A háttérben az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA döntésének pozitív kimenetelű találgatása áll. Az FDA augusztusban meghozhatja a Richter Esmya termékének az Egyesült Államok (USA) piacán való törzskönyvezésének engedélyéhez kötődő döntéseket, amelyek egy időre meghatározhatják a gyógyszeripari papír árfolyamát.

A héten a Mol árfolyama a 2726-2845 forintos sávban, a Magyar Telekomé pedig 398-405 forint között mozgott a regionális részvényekkel - áll az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében.

Kedden tették közzé a magyar második negyedéves bruttó hazai termék (GDP) eredményt, amely a nyers adatok szerint 4,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások.

A héten a Richter árfolyama 4,86 százalékkal erősödött, pénteken 5390 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 9,39 milliárd forintot.  Az OTP árfolyama 0,88 százalékkal emelkedett a héten, pénteki záróára 10 330 forint volt, heti forgalma meghaladta a 30,3 milliárd forintot. A Mol részvényei 0,94 százalékkal csökkentek egy hét alatt, 2740 forinton fejezték be a kereskedést, heti forgalmuk pedig meghaladta a 7,88 milliárd forintot.  A Magyar Telekom 1,72 százalékkal gyengült a héten, pénteken 401 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 770 millió forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3729,78 ponton zárt, az előző héthez képest 31,04 ponttal, 0,83 százalékkal alacsonyabban.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!