Ezt csinálták Soros magyar követői

A külföldi hedge fundokhoz hasonlítható kockázatos, tőkeáttétellel dolgozó alapok változatos eredményeket értek el az utóbbi egy-két évben, de egyik sem veszített túl sokat és egyik sem duplázta meg befektetői pénzét.
Eidenpenz József, 2010. június 28. hétfő, 13:20
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke.

Az úgynevezett származtatott alapok a legkockázatosabb, ezért talán a legizgalmasabb alapfajtát képviselik a hazai alapok mezőnyében, hozamaik is ezt tükrözik. Az utóbbi egy és két évben volt köztük több is, amely két számjegyű hozamokat ért el, és olyan is, amely veszteséges maradt. Az azonban a hozamok összevetéséből jól látszik, hogy senki sem vállalt extrém kockázatot, és nem háromszorozta meg vagyonát vagy harmadolta le azt. Ha ugyanis például a 2009. tavaszi részvénypiaci mélypont óta valaki következetesen shortolta vagy longolta volna a részvénypiacot vagy más kockázatos terméket, méghozzá tőkeáttétellel, ehhez hasonló eredmények is születhettek volna.

Arról, hogy az egyes alapok pontosan mivel is érték el eredményeiket, a havi, éves, féléves jelentésekből lehet leggyakrabban megtudni valamit, bár ezek színvonala rendkívül változó: van alapkezelő, amely részletesen leírja szinte minden üzletkötését a havi jelentésben, más szigorúan csak a törvényileg előírt minimális információkat teszi közzé, lehetőleg egy szóval sem többet.

A legközlékenyebbek közé tartozó Access-BWM májusi anyagában például elmeséli, hogy a hónap során a részvénypiac kifulladását látva csökkentette - de nem számolta fel teljesen - részvénypozícióit és short ETF-et is vásárolt, valamint egy darabig a forintgyengülés is növelte az alap portfóliójának értékét. Az alap bevallottan a külföldi hedge fundok nyomdokaiba kíván lépni, 1,67-es tőkeáttétellel dolgozott a hónap végén.

Más is kifulladásra tippelt májusban: a Concorde-VM (Vakmajom) alap kezelője, amely röviden, de velősen számol be konkrét üzleteiről, ezt írta: "Hónap legelején, látva a részvénypiacok kifulladását, Russel2000 short, illetve német hosszú állampapír long pozíciókat nyitottunk.

Pár napra rá hirtelen beszakadt a részvénypiac, erre nyereséggel zártuk mindkét pozíciót. A következő hetekben rövidtávú üzleteket kötöttünk részvény-indexekben, összességében nullszaldó körüli eredménnyel." Az alap áprilisban is aktív volt, magyar államkötvény-pozícióit számolta fel, jent shortolt, S&P-500-at longolt, ez utóbbi pozíciókat azonban a veszteségminimalizáló stop loss-megbízások gyorsan "kiütötték".

Úgy két évre, mint egyéves időtávban az OTP Supra volt a hozamlista élén a származtatott alapok kategóriájában, amely azonban leírása szerint inkább kötvényjellegű, állampapírokba, vállalati és eszközfedezeti kötvényekbe, devizákba, esetleg magas osztalékhozamú részvényekbe fektet, mégis lekörözte a részvényes vetélytársakat is. Két év távlatában jó eredményt ért el a két másik OTP-s származtatott alap, a Feltörekvő Piaci és a Globális is.

Amint Gáti Lászlótól, az alapkezelő igazgatójától megtudtuk, az alapok vagyonának nagy részét egy nagyjából állandó, vegyes kötvényportfólió teszi ki, azonban jelentős határidős devizapozícióik is vannak, nemcsak a kötvénybefektetések kockázatának fedezésére, hanem spekulatív jelleggel is. Így például a Supra számára a közelmúltban jelentős forint/zloty és forint/korona üzleteket kötöttek. A devizaügyletek általában rövid távúak, sokszor csak napokra vagy hetekre szólnak, állandóan változnak. Eddig többnyire jól sikerültek, de természetesen előfordulhat veszteség is, ezért ezeket a származtatott alapokat hosszabb távra, legalább három évre ajánlják.

Az Aegon Atticus Alfa is kifejezetten hedge fundhoz hasonló módon működik, amint a május havi jelentéséből kiderül, fő befektetése a japán jennek az amerikai dollárral szemben való gyengülésre játszó pozíció. Bár májusban a stop loss-megbízások kiütötték az alap USD/JPY long pozícióját, később ennek egy részét újranyitották. Az alapkezelő a havi jelentés júniusi írásakor is szilárdan hitt a jen gyengülésében, elsősorban Japán magas eladósodottsága és az ottani belpolitikai viharok miatt, az írásban kimerítően indokolta ezt, sőt elemezte az ottani politikai helyzetet. Az Aegon Atticus Vision kezelője szerint az Alfánál is kockázatosabb, de ugyanúgy a japán jen shortolásáról szól a jelentése.

A származtatott alapok hozamlistájából az is kiderül, egy alap hiába igyekszik abszolút hozamú stratégiát követni, azaz a negatív eredményt különböző technikákkal elkerülni, ez nem jelent garanciát arra, hogy a befektetők nem veszíthetnek. Két év távlatában is akadtak olyan abszolút hozamú konstrukciók, amelyek mínuszban végeztek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK