Nem okoztak nagy meglepetést a Mol pénteken közzétett számai sem a nettó profitsoron, sem az üzemi eredmény szintjén - mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője. Török Bálint, a Buda-Cash elemzője úgy látta, hogy nettó eredmény azért rosszabb lett mint várták, üzemi szinten azonban valóban nem volt jelentős eltérés a várakozásoktól. A Concorde szerint viszont a várakozásoknál jobb lett az eredmény, ami után fenntartják 1500 (+6% év/év) és 1915 forintos 2009 és 2010-es egy részvényre jutó eredményvárakozásukat. Az év végi fair érték pedig szerintük 13 700 forint. A számokat részletesebben vizsgálva a kitermelési üzletág a várakozásoknál sokkal jobb számokkal rukkolt elő, míg a feldolgozás és kereskedelem mélyen alulmúlta a várakozásokat. Török Bálint szerint ez utóbbinál a meglepetést az okozta, hogy a vártnál jóval nagyobb volt a 72 milliárd forintos készletátértékelés, amit még megfejeltek egy 20 milliárd forintos leírással is. Ezzel a leírással az elmúlt évek eredményét két negyedév alatt veszítette el a Mol - tette hozzá Herczenik Ákos. A Concorde szerint is mellbevágó volt a 41 milliárd forintos veszteséget produkált feldolgozási üzletág teljesítménye, a tavalyi 38 milliárd forintos negyedik negyedévi profit után. Az újraelőállítási költség módosítások, a készleteken elkönyvelt leírások, valamint egyszeri visszaírások együttesen 87 milliárd forintot vontak le a részleg operatív eredményéből, amelyek nélkül az üzemi eredmény 93 százalékkal nőtt volna. Török Bálint meglepően sok volt az INA miatti 27 milliárd forintos veszteség is, ami remélhetőleg nem lesz tartós, különben az egész tranzakciót lehet, hogy át kell értékelni. Összességében az elemzők a gyorsjelentéstől nem várnak közvetlen árfolyamhatást, Herczenik szerint az árfolyam akkor mozoghat ismét felfelé, ha az olaj ára is elindul a 40 dolláros szintről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!