Az utóbbi napok gyenge amerikai adatai - közülük az utolsó szerdán az új munkanélkülisegély-igénylések vártnál nagyobb múlt heti emelkedéséből - élesztették a reményt, hogy az amerikai jegybankrendszer (Fed) jövőre nem fog sietni a kamatemeléssel. Ez több-kevesebb emelkedéshez segítette a fő mutatókat. Az év viszontagságai miatt azonban a piacok többsége jóval halványabban teljesített, mint tavaly, sőt, néhány fő mutató veszteséggel zárta az évet.

A kockázatok belátható ideig aligha múlnak el. Ezek között az elemzők főleg a kőolaj szerdán újabb, több mint ötévi mélypontra eső árát említik. Eltérnek a vélemények, vajon az olcsóbb energia ösztönözheti-e a gazdasági növekedést világszerte, vagy a mostani körülmények között nem veszélyesebb-e, hogy új tényező járul a deflációs kockázatokhoz.

A bizonytalanságot növeli az orosz gazdaság olajár és nyugati szankciók okozta visszaesése, más nyersanyagtermelő felzárkózó gazdaságok lanyhulása és a kínai gazdasági növekedés lassulása. Az utóbbit igazolta szerdán a friss felmérés arról, hogy a kínai feldolgozóipar teljesítménye ebben a hónapban csökkent, hat hónapon belül először.

A legnagyobb talány Európában az, hogy az Európai Központi Bank (ECB) kezd-e valódi mennyiségi enyhítést a deflációs kockázat leküzdésére. Elemzők szerint erre legkorábban az ECB márciusi pénzügy-politikai értekezlete ad választ. Addig van ok más izgalomra is: a görögországi parlamenti választások eredménye vajon megkérdőjelezi-e az EU és az IMF görög mentőprogramjának folytatását, és lesz-e tovagyűrűző hatás, felidézve az euróöezeti államadósság-válság rossz emlékét.

A nemzetközi szervezetek - Világbank, IMF, OECD - szerint a nagy gazdasági erőközpontok többségében, köztük az Egyesült Államokban és az euróövezetben jövőre gyorsulhat a gazdasági növekedés, de a gyorsulásra szóló jóslatok egyre csak csökkentek ez év eleje óta.

Vegyes évzárás

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,3 százalékos emelkedéssel 6566 ponton zárt szerdán, ez 2,7 százalékkal áll a tavaly év végi értéke alatt - főleg a nyersanyagtermelő részvények értékvesztésének köszönhetően.

A frankfurti tőzsde szerdán zárva volt. Az egész évet tekintve 2,7 százalékos nyereséget ért el a DAX, amit annak köszönhet, hogy ebben a tőzsdeindexben kisebb a súlya a nyersanyag-részvényeknek.

Párizsban a CAC-40 0,6 százalékkal 4273 pontra erősödött, ami 0,5 százalékkal marad el a múlt év végi értékétől.

A milánói tőzsde szerdán zárva volt, az FTSE MIB 19 012 ponton fejezte be az évet. A madridi IBEX-35 a keddi értékén 10 280 ponton állt meg 2014-ben. Az athéni ASE az év utolsó napján 1,2 százalékot nyert, de az egész éves performanszát tekintve 29 százalékos buktával zárja az évet. Az orosz tőzsde ebben az évben 7,1 százalékkal zárt az előző évi szintje alatt.

A Stoxx Europe 600 indexe szerdán 0,5 százalékos nyereségben állt, ami azt jelenti, hogy a 2014-et 343 ponton, azaz 4,4 százalékkal az előző évi szintje felett zárta.

Elszállt az erő New Yorkban

Az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szerint fél hét körül - az amerikai tőzsdeindexekből kiszállt az erő és a kezdeti emelkedés esésbe váltott. Este negyed nyolc körül a DJIA indexe kevéssel a bűvös 18 ezres pont alatt, 0,1 százalékos mínuszban, az S&P-500 indexe 0,2 százalékos veszteségben 2076 pontnál járt, a Naddaq épphogy a keddi zárószintje felett 4779 pontnál ingadozott.

Az amerikai WTI nyersolaj ára 52,89 dollárnál, azaz 2,3 százalékos esésben volt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj szerda délután hordónként (159 liter) 56,09 dollár volt, 1,81 dolláros napi árveszteséggel, a gyenge kínai feldolgozóipari adatok miatt. A gázolaj ára tonnánként 11,00 dollárral 522,75 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,04362 dollárral 1,4101 dollárra esett az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!