A nap híre a krími csatlakozás volt, illetve az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást. A Krím félsziget hovatartozásáról vasárnap tartott népszavazás eredménye már hétfőn is enyhülést hozott, mivel nem okozott meglepetést, következményeit pedig már előre diszkontálták és az Oroszországgal szemben bejelentett szankciók sem bizonyultak túlzottan súlyosnak.

A piaci hangulaton az is javított, hogy Putyin a Kremlben az orosz törvényhozás tagjai előtt tartott beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország "nem akarja Ukrajna felosztását". A további területek Oroszországhoz való csatolását kizáró kijelentést követően a moszkvai értéktőzsde indexei erőteljes emelkedésbe kezdtek, és a nemzetközi börzék is újabb lendületet kaptak.

A következő napokban a forint erősödése folytatódhat, de az euró árfolyama nem valószínű, hogy 308 forint alá menjen - mondta a Napi.hu kérdésére Kolba Miklós, az ING devizapiaci üzletágának vezetője.

Kedden a befektetői bizalom javulásának jeleként több mint háromszoros túljegyzésre a meghirdetett összeg másfélszeresét értékesítette 3 hónapos diszkontkincstárjegyből (dkj) az előzőnél alacsonyabb hozammal az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Csökken a magyar devizakötvények hozama is.

Kedden az ÁKK összesen hárommilliárd dollár (keddi középárfolyamon számolva 2,1 milliárd euró) összegben bocsátott ki 5 és 10 éves futamidejű kötvényt. Az egymilliárd dollár értékben kibocsátott ötéves papír kamatfelára 260, a kétmilliárd dollár értékben kibocsátott tízévesé 287,5 bázisponttal haladja meg a hasonló futamidejű amerikai államkötvény hozamát. Ez a délutáni adatok szerint azt jelenti, hogy az ötéves papír hozama 4,15 százalék, a tízévesé 5,6 százalék körül alakult.

Az eurót késő délután 311, a dollárt 223,65, a svájci frankot 255,60 forinton jegyezték, 1,3905 dolláros euróárfolyam mellett.

A régiós devizák közül az euróval szemben csak a cseh korona gyengült, így egy euróért 27,40 koronát kértek. Az eurót 0,4 százalékos erősödés után 4,2 zlotyn, és 0,1 százalékos erősödés után 4,5 román lejen jegyezték.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!