Ezt kell tudni a fenyegető olasz vírusról

Ha decemberben elbukik Matteo Renzi olasz kormányfő népszavazási kezdeményezése, az a legrosszabbkor jöhet a mediterrán ország régóta stagnáló gazdaságának és a rossz hitelek alatt nyögő bankrendszerének. Ennek ellenére egy esetleges olasz kudarc vélhetően nem fogja megfertőzni egész Európát - állítja Christopher Dembik, a Saxo Bank vezető makrogazdasági elemzője.
Napi.hu, 2016. november 24. csütörtök, 10:06
Fotó: Napi.hu

Ha elbukik decemberben Matteo Renzi olasz kormányfő népszavazási kezdeményezése az alkotmányreformról, az a legrosszabbkor jöhet és újra a politikai instabilitás lehet az úr Olaszországban - véli Christopher Dembik, a Saxo Bank vezető makrogazdasági elemzője. Az olasz bankszektor hatalmas nem teljesítő hitelállományának problémája ugyanis még mindig megoldatlan, miközben a gazdaság egyre inkább úgy tűnik, nem tudja hozni a kormány idei és jövő évi növekedési céljait, miközben a költségvetési hiány a tervezett felett alakulhat.

A bankok rossz hiteleinek állománya az Egyesült Királyságban jelenleg az összes hitelállomány 1,5 százalékát, Franciaországban 5 százalékát teszi ki, ez az arány Olaszországban viszont 18 százalékos. Az olasz bankszektor összesen 400 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelen ül, ami az egyéves olasz GDP 20 százalékának felel meg. Ez kritikus szintnek látszik, azonban nem jelentene megoldhatatlan problémát. Ami hiányzik, az a politikai akarat a cselekvésre - véli Dembik. Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy az olasz bankok a fákat jelentik, amitől nem lehet látni az erdőt. Az igazi gondot Olaszország számára ugyanis a strukturális reformok ellenére a növekedés hiánya jelenti.

Az olasz gazdaság a globális pénzügyi válság óta eltelt időszakban háromszor is recesszióba hullott. Az ország minden nehézség mellett tavaly év elején a fellendülés útjára lépett, azonban a GDP még így is 10 százalékkal a válság előtti szint alatt van, s egyelőre nincs remény arra, hogy tartós növekedés induljon akár rövid, akár középtávon. Igazából a helyzet rosszabb, mint valaha gondoltuk - állítja a Saxo Bank szakértője. Az elmúlt 15 évben a GDP változatlan árakon számolva egy jottányit sem bővült. Ez tizenöt évet jelent, nulla növekedés mellett - állítja a szakértő.

Az olasz gazdaság húzóágazatai mélyrepülésben vannak. Az úgynevezett "Made in Italy" (azaz más szóval az olasz feldolgozóipar), amelynek az ország által megtermelt hozzáadott érték mintegy 20 százaléka köszönhető, s lassulás aggasztó jeleit mutatja. A feldolgozóipari beszerzési menedzserindex augusztusban a negatív tartományba csúszott, másfél év óta első ízben. Ez arra utalhat, hogy a cégek a második félévben vonakodnak új beruházásokat megvalósítani és inkább készleteiktől szeretnének megszabadulni. Az alacsonyabb fogyasztói bizalom, amely az év eleje óta tapasztalható, szintén annak a jele, a fellendülés útja meglehetősen rögös lesz. Egyedül az export teljesít jól, azonban ki tudja, meddig? A második negyedévben az export értéke 2,4 százalékkal növekedett az előző negyedévhez képest, köszönhetően az ipari termelés versenyképesebbé válásának, elsősorban a gyengébb euróárfolyam miatt. Ennek ellenére gazdasági lassulás szinte biztosra vehető 2016 vége előtt, elsősorban a lefelé tartó trendben lévő feltörekvő piacoknak való kitettség miatt.

Figyelembe véve a körülményeket, a kormány 1,2 százalékos idei növekedési célja vágyálomnak tűnik - véli a közgazdász, aki szerint idén legfeljebb 0,7, jó esetben 0,8 százalékos GDP növekedés az elérhető, ami a tavalyihoz lenne hasonló.

Ha a Renzi által kezdeményezett népszavazás kudarcot vall, az további csapást jelenthet a gazdaságnak és a meghatározhatatlan jövőbe tolhatná ki a szükséges reformok megvalósítását. A Saxo Bank szakértője szerint ez növelné az olasz hozamok kockázati felárát és spekulációt indítana el az olasz eszközök ellen. Ennek ellenére nem valószínű, hogy ez egy tartós válságot robbantana ki,  s az valós fenyegetést jelentene az eurózóna egészére. Ha szükséges, az Európai Központi Bank (ECB) beavatkozhat, a célzott hosszú távú refinanszírozási programjának (TLTRO) újabb körét indíthatja el az olasz bankok megsegítése érdekében. Legrosszabb esetben - ami kevéssé valószínű - alkalmazhatja a rendkívüli helyzetekre tartogatott OMT (rendkívüli monetáris tranzakció) programot is. Tekintve, hogy az ECB jelenleg olyan eszközökkel rendelkezik, amelyek gyakorlatilag korlátlanná teszik cselekvő képességét, egy tartós európai államadósságválság kirobbanása gyakorlatilag lehetetlen - állítja a Saxo Bank szakembere.

A cikk megjelenését a Saxo Bank támogatta.

(A borítókép forrása: Noppasin/Shutterstock.com)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

stempli, 2016.11.24 13:45

@ablakzsiraf: háát, Berlusconi nyilván jobb volt.. Tényleg jobb egy korrupt maffiózó mint egy normális politikus, ezzel mélységesen egyetértek, ezért is kedvelem annyira a jelenlegi magyar kormányt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.24 12:58

Renzi kormánya és vele Renzi, ugyanolyan dilettáns, mint Európa többi baloldali kormánya. Pofázni tudnak, de ha fel kell valamit mutatni, terelnek és mutogatnak mindenfele. Olaszország és vele az EU csak jól jár ha Renzi megbukik. Persze valószínűleg itt sem a tényleges kérdésről fog szólni a népszavazás, hanem miután Renzi bejelentette hogy lemond a sikertelensége esetén, az eddigi teljesítményéről fog, illetve az uralkodó politikai elitről. Aztán ha így lesz, persze majd lehet picsognia a ballibsiknek a demokrácia haláláról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.11.24 12:20

Az nem derül ki a cikkből hogy mi a népszavazásra feltett kérdés.
Ahol felszaporodnak a migránsok ott hirtelen bajban a gazdaság. Tudjuk hogy ehhez a migránsoknak semmi közük hiszen ők szakképzett munkaerő így csak erősítik a gazdaságot. :D De mégis, micsoda meghökkentő egybeesés!
Ahol megjelennek, ott mindjárt "REFORMOKRA" van szükség. :D
Mivel pedig a REFORMOT a baloldal egy pozitív csngésű szónak állítja be így ez csak azt foglalhatja magába hogy a migráns atomfizikusok és informatikusok által termelt többletjavakat hogyan kellene visszaosztani az őshonos lakosság között így csökkentve a régóta ottllakók terheit is. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.11.24 10:45

Remélem az olaszok eltakarítják ezt a félnótás Renzi-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html