Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svéd Swedbank alapkezelő cége, a Swedbank Robur számos alapja részvényeinek több mint felét értékesítette az év eleje óta, nehogy rossz pozíciókba ragadjanak amikor a befektetők hordái rájönnek, a részvények túlértékeltek és árfolyamuk zuhanni kezd - írja a Bloomberg.

A 138 milliárd dollárnyi eszközt kezelő cég a legnagyobb részvénykitettséggel rendelkező alapjaiban tavaly év vége óta a 80-85 százalékos szintről 30 százalék közelébe csökkentette a részvények arányát - nyilatkozta Per Storfaelt, a társaság Multi Asset osztályának vezetője.

A Robur szakértői szerint az európai részvényekre fenyegető egyik legnagyobb veszélyt a Görögországgal kapcsolatos fejlemények jelenthetik. Az 50 legnagyobb európai részvény árfolyamát követő Euro Stoxx index április eleje óta már több, mint 10 százalékot veszített értékéből, nem kis részben amiatt, hogy eddig nem sikerült megnyugtató megoldást találni a görög helyzetre. Ugyanakkor a fejlemények nyomán eddig egyetlen elemző sem rontott az Euro-Stoxx 50 év végi értékére adott előrejelzésén - jegyzi meg a Bloomberg.

Áprilisban még a piaci szereplők döntő többsége meg volt győződve arról, hogy a Görögországban folyó dráma megoldódik végül - mondta Storfaelt. Mi azonban ekkor csökkentettük kitettségünket, nagyobb mértékben, mint máskor tettük volna- Azt gondoljuk, hogy ennek az egésznek sokkal rosszabb vége lesz, mint bárki gondolná - tette hozzá.

Ez meglehetősen ellentétes álláspontnak tűnik a piac többsége által képviselthez képest. A legnagyobb európai befektetési bankok jelenleg még mindig úgy gondolják, hogy fordulat jön a piacon, s megpattanhatnak az európai részvényárfolyamok.  A UBS nemrég emelte meg a vezető európai indexekre adott célárfolyamát, elsősorban a szerinte a vártnál jobb vállalati eredmények és az európai gazdaságban bekövetkezett pozitív fordulat miatt. A nagyok közül a legoptimistább a Citigroup, az ő stratégái a Stoxx Európe 600-as indextől 17 százalékos emelkedést várnak az év végéig. Storfaelt szerint azonban ez semmit sem jelent, s együtt menni a tömeggel most úgy gondolja, veszélyesebb a szokásosnál.

Eléggé kézzelfogható előnyei vannak annak, ha valaki nem tart most a csordával - mondta. Többet lehet elérni kevesebb kockázat felvállalása mellett, ha valaki nem rohan a többiekkel olyan eszközöket vásárolni, amelyek mögött nincsenek meggyőző fundamentumok. A befektetők többsége tisztában van azzal, hogy a részvények árazása és a fundamentumok elszakadtak egymástól, de úgy tűnik, ők szeretik a balhét. Ez azt eredményezi, hogy a befektetők többsége kész fordítani pozícióján, amint jön egy kis zűrzavar - tette hozzá.

Az európai jegybanki stimulusok felpumpálták a különböző eszközök árát a kontinensen is, s azt a téves biztonságérzetet sugallják a befektetőknek, hogy lesz majd egy segítő, láthatatlan kéz, ami segít baj esetén. Még akkor is, ha a részvények túlértékeltek. Szerinte az a kérdés, hogy ez a hit mikor inoghat meg. A piacokon tapasztalt likviditáshiány az egyik jele lehet annak, hogy sokan már elkezdtek kételkedni az emelkedés fenntarthatóságában - mondta a szakértő.

Hogy jó döntés-e a részvények kitettségét a mostani környezetben csökkenteni, azt nyilván a jövő fogja eldönteni, a Robur azonban már története során nem egyszer csinált kiemelkedő hozamokat, amikor a többségtől eltérően ítélte meg a piacok helyzetét.  2011 közepén, amikor mindenki az eurózóna végét vizionálta, ők világos álláspontra helyezkedtek, s agresszívan túlsúlyozták az európai részvényeket. Ez jó döntésnek tűnik utólag, hiszen a Stoxx Európe 600-as index azóta 40 százalékot emelkedett. Storfaelt szerint a mostani helyzet nagyon hasonló ahhoz, csak éppen fordítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!