Hiába volt hatalmas hullámvasút a világ tőkepiacain Donald Trump váratlan elnökválasztási győzelmét követően, a mozgásokat alapvetően taktikai jellegű pozícióátrendezések, s nem pedig a befektetők stratégiájában bekövetkezett alapvető változások okozhatták - vélik a Bank of America Merrill Lynch elemzői friss, 114 alapkezelő megkérdezésével készített felmérésük alapján.

A megkérdezettek többsége, 59 százaléka azt válaszolta, hogy Trump győzelmének hatására nem változtat portfólióján belül a készpénz arányán, a többiek között egyenlő arányban oszlottak meg azok, akik csökkentették és akik növelték. A szereplők többsége úgy vélte, Trump választási győzelmével nem változnak meg alapvetően a gazdasági kilátások s a cégek várható eredményeit sem befolyásolja majd összességében az Egyesült Államokban.

A szakértők közül a legtöbben (a megkérdezettek 46 százaléka) arra tették le voksukat, hogy az új elnök első 100 napjának legfontosabb intézkedése az infrastrukturális beruházásokra előirányzott összegek növelése és az adórendszerben ígért változások keresztülvitele lehet. 18 százalék szerint ebben az időszakban semmilyen fontos gazdaságpolitikai intézkedés nem várható, 5 százalék szerint a külkereskedelmet érintő változások várhatóak.  A befektetési bank elemzői szerint a piaci szereplők leginkább a fiskális stimulus irányába történő elmozdulást, s nem pedig a kereskedelmi protekcionizmust kezdték el beárazni. Az egészségügy átalakítása irányába tett lépéseket 11 százalék tartotta valószínűnek.

A választást követő legnépszerűbb pozícióvállalás a megkérdezettek körében az S&P 500-as index irányában nyitott vételek voltak, 30 százalék vásárolta meg az indexet, vagy annak komponenseit.  27 százalékkal az aranyeladás és a kockázatosabb eszközök vásárlása lett a második legnépszerűbb pozíció, 10 százalék a dolláreladást jelölte meg ennek.

Ugyanakkor a megkérdezettek nagyobb hányada, 46 százalék szerint a választás eredményének hatására csökkent annak esélye, hogy a decemberben a Fed a kamatot emelne, ezt elsősorban a megnövekedett gazdaságpolitikai bizonytalansággal magyarázzák. 18 százalék szerint nagyobb lett az emelés esélye. Ez utóbbi lehet a magyarázata annak is, hogy a várt adóreformok ellenére nem lettek többen optimisták az amerikai dollárral kapcsolatban.

A befektetők nagyobbik része, 57 százalék nem gondolja úgy, hogy az amerikai elnökválasztást követő eladási hullám során kialakult értékek jelentenék a csúcsot a globális kockázati prémiumban. Nem enyhültek ugyanis a kemény Brexithez, az amerikai gazdaságpolitikához és a közelgő európai választásokhoz, népszavazásokhoz fűződő aggodalmak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!