BUX
38954

Ezt tervezi az Erste Magyarországon

Idén már nyereségre számít Magyarországon az Erste Group. A következő két évben nem terveznek régiós akvizíciókat, de Lengyelországba azért szívesen betennék a lábukat.

Napi.hu, 2015. február 27. péntek, 11:56

Végre megvan az esélyünk, hogy a következő két évben az összes piacunkon eredményesen tudjunk működni - mondta Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a bank negyedéves eredményeit követő elemzői beszélgetés során - tudósít a Reuters. A két igazán problémás országban, Magyarországon és Romániában is sokkal jobban állnak a dolgok, mint tavaly - tette hozzá.

A vezérigazgató elmondása szerint Magyarországon idén már nyereséges működésre számítanak. Az előrejelzéseink szerint 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben már nem fenyegeti negatív meglepetés a csoportot. Úgy véli, az összes régiós versenytárs közül az Erste helyzete a legkedvezőbb. A tudósítás megjegyzi, hogy a két legnagyobb régiós versenytárs, a Raiffeisen és az Unicredit-csoporthoz tartozó Bank Austria az Erstével ellentétben nagyon nagy kitettséggel rendelkezik Oroszországban. Az Erste szívesen terjeszkedne Lengyelországban, azonban nem a nagyon közeli jövőben, s jelentős akvizíciókra nem készülnek a következő két évben. Treichl elmondása szerint ugyanakkor a csoport idén a tavaly elért 3,09 milliárd eurónyi operatív eredménynél kisebbel számol (az éves veszteségük 2014-ben 1,44 milliárd euró lett, amiben döntő szerepe volt a romániai leírásoknak és a magyarországi devizahitelesekkel történt elszámolásnak). A működési eredmény csoportszinten idén 5 százalékkal csökkenhet.