A Harvard Egyetem alapítványa - amely 38 milliárd dollárjával a legvagyonosabbak közé számít - egyre óvatosabbá válik a tőkepiacok kilátásaival kapcsolatban, s most olyan szakértőket keres, akik járatosak a különböző termékek shortolásában - írja a CNBC.com.

Az alapítvány legutóbbi jelentése szerint az év elejétől június végéig 5,8 százalékra esett vagyonának hozama. Szintén a jelentésből derül ki, hogy  portfólió menedzsereik elkezdték a készpénzarány növelését a portfóliókon belül, s úgy fogalmaznak, hogy számos piac "zavarossá" vált. Óvatosan járunk el számos olyan területen, amely érinti az általunk kezelt portfóliót - fogalmaz a Harvard Management Company vezetője, Stephen Blyth a jelentésben. Különösen kerüljük, hogy megpróbáljuk megbecsülni az elérhető hozamokat a jelenlegi környezetben, a mostani árazások mellett.  Eközben újra megpróbálunk olyan nyilvános befektetési alapkezelőket felkutatni, akik jól látható tapasztalattal rendelkeznek a piacon mind vételi, mind eladási pozíciók kiépítésében - tette hozzá.

Blythot, aki eredetileg statisztikus, tavaly nevezték ki az alapítvány élére, miután elődje lemondott tisztségéről. Mendillo a cikk szerint azért távozott, mivel az alapítvány vagyonának hozama nem tudott lépést tartani a többi neves amerikai egyetem hasonló alapítványainak teljesítményével.

Blyth alaposan átalakította a harvardi alapítvány eszközallokációs eljárását. A szakma rendszerint nagy érdeklődéssel követi nyomon az alapítványi vagyonok kezelésének technikáit, különösen igaz ez a Harvardra és a Yale-re, úttörőnek tekintik őket ugyanis a portfólió kezelés elméletében. Szakított a hagyományos megközelítéssel, amely az összes eszközosztályt az alapján próbálta kockázat/hozam alapján besorolni, hogy hogyan érinti őket 5 fő tényező alakulása. Ezek a globális részvénypiac kilátásai, az amerikai kincstárjegyek, a devizaárfolyamok, az infláció és a magas kamatozású hitelek voltak.

Az átalakítás azt eredményezte, hogy az alapítvány gyorsan csökkentette kitettségét a külföldi részvények irányában, viszont növelte ingatlanbefektetéseit és kötvényállományát, s nagyobb rugalmassággal mozog a befektetések között. Blyth ígérete szerint a következő 10 évben átlagosan az inflációt 5 százalékponttal meghaladó éves hozamot produkál majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!