Ezt várják a csütörtöktől a guruk

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék csütörtökön: a befektetők a politikai eseményekre figyelnek, és óvatosan vesznek fel pozíciókat a piacbefolyásoló hatású adatok közeledése miatt.
Dzindzisz Sztefan, 2017. október 5. csütörtök, 08:23
Fotó: Shutterstock

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index stagnálással, a frankfurti DAX-30 index 14 pontos csökkenéssel, a párizsi CAC-40 index pedig 3 pontos eséssel nyithat. A hét eleje óta tartó eladási hullám után kissé csillapodhatnak a kedélyek és enyhén emelkedhetnek az árfolyamok a madridi tőzsdén - írja az MTI.

Ázsia és a csendes-óceáni térség vezető tőzsdéin vegyesen alakultak az irányadó tőzsdemutatók. Kínában, Dél-Koreában és Hongkongban ünnepnap miatt nincs kereskedés. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,01 százalékkal, 537,07 pontra emelkedett.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,01 százalékkal csökkent, miután előző nap több mint kétéves csúcson járt. A befektetők profitot realizáltak, miközben már az amerikai munkaügyi minisztérium pénteki foglalkoztatási jelentésére várnak. Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 gyakorlatilag nem változott, 0,25 ponttal csökkent záróértéke, miután a legfrissebb adatok azt mutatták, hogy augusztusban a kiskereskedelmi forgalom csökkent, ellentétben a várakozásokkal, a kereskedelmi mérleg többlete viszont nagyobb lett a vártnál.

A kőolaj világpiaci ára keveset változott az ázsiai kereskedésben. Közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor a Brent hordónként (159 liter) 55,81 dollárba került decemberi szállításra, 1 centes, 0,02 százalékos pluszban forgott. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a novemberi szállítású WTI ára hordónként 4 centtel, 0,08 százalékkal, 49,84 dollárra esett.

Frankfurt kivételével szerdán csökkenéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék, miután a madridi tőzsdét, különösen a spanyol bankokat, erős veszteségbe taszító katalán válság átterjedt a szélesebb iparra és az euróövezetre, főleg Olaszországra.

A frankfurti tőzsde kedden zárva tartott, így szerdán hozta be az előző nap elmulasztott nyereséget, és 0,53 százalékos emelkedéssel, 12 970,52 ponton, újabb történelmi csúcson zárt. A madridi tőzsde irányadó indexe, az IBEX-35 viszont 2,85 százalékkal, a milánói tőzsde vezető indexe, az FTSE MIB-40 pedig 1,44 százalékkal esett zárásra. Budapest enyhén emelkedett.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index záróértéke 0,01 százalékkal, 7467,58 pontra, a párizsi CAC-40 indexé pedig 0,08 százalékkal, 5363,23 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,08 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,10 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,34 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK