Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai államkötvényekből már régen kiábrándult Jim Rogers, aki Soros György mellett a Quantum Fund egyik társalapítója volt a Wall Street Journalban megerősítette, jelenleg is shortolja az amerikai államkötvényeket. Mint mondta, az Egyesült Államok már rég elveszítette a kockázati szempontból a legmegbízhatóbb adós besorolását, s ehhez nem kell a Moody's, vagy más hitelminősítő leminősítése sem.

A befektetési témává vált amerikai csőd elleni védekezésül az amerikai tőkepiaci tanácsadók jellemzően két fedezeti formát javasolnak a befektetők számára, az egyik az arany tartása a portfóliókban, a másik a svájci frank. Mindkét eszköz árfolyamán igencsak látszik, hogy a piac megfogadja a tanácsadók javaslatait, a svájci frank és az arany egyaránt csúcsokra tört az elmúlt napokban. Van azonban olyan tanácsadó is, aki szerint nem ez, hanem a megfelelően kiválasztott részvények jelenthetnek fedezéket a jelenlegi helyzetben - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője.

Nem csak menedék a blue-chip

Ezek a blue-chipek, amelyek viszonylag magas osztalékhozammal kecsegtetnek nem csak menedéket nyújthatnak egy esetleges amerikai csőd esetén, de jelentős felértékelődési potenciállal rendelkeznek, ha az esemény mégsem következik be.
Csőd esetén ezen társaságok besorolása automatikusan magasabb szintre kerülne a hitelminősítők részéről, mint az amerikai államé, s így gyorsan menedékeszközzé válhatnának - véli Hulbert. A vizsgált cégek tevékenységének jelentős része földrajzilag diverzifikált. A Coca-Cola eladásainak több, mint kétharmada nem az Egyesült Államokban keletkezik például. Ráadásul számos eszközük nem dollárban denominált, így ezek a dollár áresése esetén automatikusan felértékelődnének.

A szakértő elsősorban blue-chipeket javasol, olyan részvényeket, amelyek hosszú történettel rendelkeznek és a rosszabb gazdasági teljesítményt hozó időszakokban is bizonyították már profittermelő képességüket, mint például a Wal-Mart, szerinte valószínűtlennek tűnik, hogy az emberek egy amerikai csőd esetén például abbahagynák a vásárlást. A javasolt cégek osztalékhozama az államcsőd elkerülése esetén is jobb kel legyen, mint az amerikai államkötvények hozama.

Ezeket kell vásárolni a szakértő szerint

A Hulbert által vizsgált befektetési tanácsadók közül az Investment Quality Trend nevű hírlevél megközelítése áll a legközelebb a fent leírt kritériumokhoz. Ő a modellportfóliójába olyan cégek részvényeit javasolja, melyek az S&P minőségi rangsorában "A" minősítést kaptak, már 25 éve fizetnek megszakítás nélkül osztalékot és az elmúlt 12 évben emelték annak mértékét, valamint az elmúlt 12 évből legalább 7 évben nyereségnövekedést értek el.

A szűrő eredményei igen impresszívek, az elmúlt 10 évben a modellportfólió 7,2 százalékos évesített hozamot tud felmutatni, szemben az S&P 500-as index vedd meg és tartsd stratégiával elérhető 3,7 százalékos hozamával. A portfólió összesen 50 ilyen cég részvényeit tartalmazza. Ezek között szerepel, a Coca-Cola 2,8, a Colgate-Palmolive 2,7, a Johnson@Johnson 3,4, az Omnicom Group 2,1, a Procter&Gamble 3,4, a Sysco Corp 3,4 és a Wal-Mart 2,8 százalékos osztalékhozammal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!