Mindenesetre az Európai Központi Bank többszöri vásárlásai dacára meredeken emelkedett mind a kétéves, mind a tízéves az olasz kötvények hozama, utóbbiak 14 éves csúcsra szöktek elérve a 6,7 százalékot is. Az olasz képviselőház a héten szavaz a költségvetésről és ennek kapcsán a koalíciós kormány is a szakadás szélén áll. Ráadásul az ECB kormányzótanácsának egyik tagja egy olasz lapnak elmondta, a jegybank felhagy az olasz papírok vásárlásával, ha ország nem tartja magát a kiigazításokhoz. Ennek ellenére a milánói FTSE MIB index 1,3 százalékos erősödéssel zárta a napot.

Nem úgy a három vezető mutató, a londoni FTSE-100 0,3, míg a DAX és a CAC-40 egyaránt 0,6 százalékos mínusszal búcsúzott. Borólátó véleményt fogalmazott meg az európai részvénypiaccal kapcsolatban a Morgan Stanley. A bank elemzői alulsúlyozásra rontották ajánlásukat az öreg kontinens papírjaira, mivel szerintük az októberi felpattanás nem lesz hosszú életű. A gazdasági mutatók ugyanis szerintük egyre romlanak, így a vállalati profitokra és nyereségkulcsokra is egyre nagyobb nyomás nehezedik majd.

Nagyot, 7,7 százalékot esett a az Alcatel-Lucent, miután a Standard & Poor's részvényelemzői részlege tartásról eladásra rontotta ajánlását. Az ING-t a Societé Générale minősítette le tartásról eladásra, míg célárát 9-ről 7 euróra vágta. A holland pénzintézet papírjai 3,9 százalékkal 5,77 euróra gyengültek

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!