Rövid idő alatt mintegy 200 milliárd dollárral csökkent a Facebookot birtokló Meta piaci értéke a zárás utáni kereskedésben, miután a társaság bejelentette, első negyedéves eredménye várhatóan elmarad a várakozásoktól a növekvő konkurencia miatt.

Ha az árfolyam nem tér magához a nap végéig, akkor az a mostani lehet a legnagyobb egynapos zuhanás, amit a részvény 2012-es tőzsdei bevezetése óta kénytelen elkönyvelni - írja a Financial Times. Az utolsó ár szerint a papír a 323 záróára után ma 249 dolláron készül nyitni.

Növekszik a verseny a szektorban

Az embereknek elég sok választási lehetőségük van arra, hogy hogyan töltsék el idejüket és az olyan applikációk, mint például a TikTok nagyon gyorsan nőnek - mondta Mark Zuckerberg vezérigazgató az elemzői tájékoztatón. A növekvő verseny viszont nyomás alá helyezheti a Meta hírdetési üzletágát. A rossz hír, amely szerint a Facebook veszít a felhasználók figyelméért vívott harcban ráadásul egy nappal azután érkezett, hogy a Google anyavállalata, az Alphabet reklámbevételeinek várt feletti növekedéséről számolt be.

Miközben a Google könnyedén vette azt az akadályt, amelyet az Apple felhasználói adatok kezelésére irányuló előírásainak szigorítása jelentett, a Meta arra hivatkozott, hogy azok miatt nehezebbé vált a fogyasztók nyomon követése és a hirdetések személyre szabása. Világos a trend, hogy kevesebb a hozzáférhető személyes adat a hirdetések testreszabásához - panaszkodott Zuckerberg a lap szerint.

A befektetők amúgy is elég ideges idén a nagy technológiai cégek részvényeivel kapcsolatban, a Fed készülő kamatemelései és ezek növekedési kilátásainak romlása miatt a Nasdaq januárban a koronavírus járvány kirobbanása óta legrosszabb hónapját zárta.

Nem szerepel jól a szektor

Múlt hónapban a Netflix zuhant akkorát, amire 10 éve nem volt példa, miután az előfizetői számának növekedésére adott előrejelzése nem érte el az előzetesen vártat. A Paypal keddi, várakozásoknál gyengébb keddi gyorsjelentését követően zuhant 25 százalékot, piaci értéke 51 milliárd dollárral csökkent rövid idő leforgása alatt. A zeneappot kínáló Spotify szerdán szintén csalódást okozó előrejelzéssel állt elő előfizetői számának várható alakulásáról, első reakcióként a zárás után kereskedésben 23 százalékkal zuhant a részvények ára, majd visszakapaszkodott 10 százalékos mínuszba.

A Meta közlése szerint 2022 első negyedévében bevételei 27-29 milliárd dollár között alakulnak majd, ami alig 3-11 százalékos növekedést jelentene az egy évvel korábbihoz képest. Az elemzők 30,3 milliárd dollárt vártak az S&P Capital IQ adatai szerint, s ez lesz történelme leglassabb bővülését hozó periódusa. A cég tavalyi utolsó negyedévének profitjára rányomta bélyegét az a masszív beruházás, amit a metaverzum fejlesztésekbe ölt a cég és a virtuális valósággal összefüggő egyéb fejlesztések vitték a pénzt.

A cég aktív felhasználóinak száma stagnált a negyedévben, a történelem során először, 2,91 milliárdon fő maradt, míg az elemzők 3 milliárd főre számítottak. Ráadásul az aktív napi felhasználók száma 1,93 milliárd főről 1,929 milliárdra csökkent. Ez ugyan nem tűnik arányaiban nagy visszaesésnek, de a cég történetében ez az első negatív adat ebben a vonatkozásban. Kedvezőtlenül befolyásolta a cég bevételeit, hogy alkalmazásaikon belül az emberek érdeklődése inkább a rövidebb videók irányába fordult, a TikTok versenytárs Reels ugyan jól teljesít, de az innen származó bevételek alacsonyabbak. Ráadásul a Facebook egyre nehezebben tudja magához vonzani a fiatalabb, tinédzser felhasználókat, s eközben a személyes adatok kezelésével és a moderációs elvekkel kapcsolatos problémák folyamatosan rontják hírnevét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!