Fagyosabb lett a hangulat Amerikában

Az amerikai tőzsdék gyengülnek a nyitás után nem sokkal kedden, a trendet az energia- és nyersanyagcégek papírjai vezetik.
NAPI, 2009. július 28. kedd, 16:34
Fotó:

A nyersanyagpiacok is délnek fordultak, így az olaj és az arany is olcsóbb lett, ami az ezekkel kapcsolatos cégek árfolyamár is lefelé tolta. A kereskedők kedden is több gyorsjelentésre figyelhettek, így például a BP is ma tette közzé eredményeit, amelyek csak rátettek az olaj lehúzó hatására. Az IBM bejelentette, hogy hajlandó 1,2 milliárd dollárt fizetni az SPSS chicagói üzleti elemző cégért, amire az SPSS 41 százalékos szárnyalással reagált, az IBM viszont gyengült.

A társasági eredmények mellett azonban a makrogazdasági adatok is a rivaldafényben vannak. Az S&P/Case-Shiller lakáspiaci indexe három év után ismét az amerikai nagyvárosi lakásárak emelkedését mutatta havi összevetésben, ám a Conference Board fogyasztói hangulatindexe elmaradt a várakozásoktól. A Dow Jones 0,5, a Nasdaq 0,4, az S&P 500 index pedig 0,7 százalékkal került lejjebb.

Az indexek elsősorban a nyitás után közzétett Conference Board fogyasztói bizalmi indexe miatt kerültek nyomás alá. A gyengülésben élen járnak az energiapapírok, de a közműcégek és a fogyasztói hangulattal jobban összefüggő cégek részvényei is gyengülnek. Némileg ellensúlyozza ezt az egészségügyi cégek papírjainak keresettsége, amit a menedék-hatás mellett kedvező eredménykimutatások is motiváltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK