Azt hiszem felkészültünk a következő lefelé körre a világ részvénypiacain - foglalta össze röviden véleményét Bob Prechter, az Elliott Wave International alapítója és elnöke a techtikernek nyilatkozva. Véleménye szerint a hangulati felmérésekben tapasztalt extrém optimizmus, a befektetési alapok likvid eszközarányának alacsony szintje és a piac belső állapotát mérő különböző mutatók mind arra utalnak, hogy az elmúlt napok kitörésgyanús produkciója ellenére inkább eladni érdemes ezeken a szinteken a részvényeket.


A piac által megrögzött pesszimistának bélyegzett Prechter szerint figyelemre méltó, hogy mennyire hasonlít a jelenlegi környezet az 1930-1931-es periódusra.

A piac csinál egy lokális csúcsot, a befektetői optimizmus az egekbe szökik, holott a valóságban nem történik más, mint egy lépcsőfokkal lejjebb kerültünk. - mondta. Az Elliott-hullámok részvénypiacon való alkalmazásának úttörője szerint a májusi flash crash nem volt más, mint a következő lefelé körben az első hullám lefelé. A szakértő szerint 300 éve a legrosszabb medvepiacot éli át a világ, s a Dow Jones Industrial a következő évek folyamán akár 1000 pontig is eshet. Mint mondta, eközben persze lesznek nagy medvepiaci rallyk, amelyek akár 4-5 hónapig is eltarthatnak, s az optimisták ekkor úgy érzik, láttuk a mélypontot.


Néhány évig is eltarthat, amíg az emberek feladják a reményt, hogy a befektetési termékeket kínáló piacokon gazdagodjanak meg. Amikor ez bekövetkezik, akkor és csakis akkor lehet hosszabb távon optimistává válni a piaccal kapcsolatban - véli Prechter.


A 2007-es piaci csúcsot és a 2009 tavaszi mélypontot is sikeresen előre jelző szakértő szerint lassú átalakuláson megy keresztül az elmúlt 20 év részvénypiaci felívelése után az emberek befektetésekkel kapcsolatos hozzáállása. Az átlagember még mindig abban bízik, hogy befektetésein keresztül meggazdagodhat. Annak ellenére, hogy jelentős összegek távoznak az amerikai részvényalapokból, még mindig az extrémnek ígérkező hozamok vadászata a divat. Így haladt a világ a tech-lufiból az ingatlan-lufiba, s tart a nyersanyagpiaci és a kötvénypiaci lufi kialakulása.


Az elmúlt évtezedben egy hatalmas tetőzés figyelhető meg az amerikai részvénypiacon. Ahhoz, hogy az emelkedés tartós tudjon maradni, legalább olyan mértékű elfordulásra van szükség a különböző befektetési termékektől, mint ami a 30-as és a 40-es években volt jellemző, amikor az átlagember hallani sem akarta a befektetés szót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!