Csütörtök reggel ugyan enyhén visszapattantak az árfolyamok, de a tegnapi eladási hullámban hatalmasat zuhantak az európai bankrészvények. Az Euro Stoxx 600 bankszektort reprezentáló részvényalindexe szerdán már olyan szintre süllyedt, ahol utoljára az európai adósságválság mélypontján járt 2011 őszén.

Az index jelenleg 120 pont körül jár, a szektor iránti bizalomvesztést jól mutatja, hogy egy évvel korábban 225 ponton tetőzött a mutató. A szerdai kereskedésben a brit kereskedelmi ingatlanalapokról érkező rossz hírek és a fontot sújtó újabb eladási hullám nyomán a nagyobb brit bankok részvényei jelentősen zuhantak, a Royal Bank of Scotland 6,1, a Lloyds 6,8, a Barclays 5,6 százalékkal lett olcsóbb.

De nem csak a brit bankokat, hanem például a Deutsche Bank részvényeit is büntették, részvényeinek árfolyama sosem látott mélységbe, 11,54 euróra zuhant zárás előtt. A Deutsche Bank papírjai az egyik leglikvidebb európai bankrészvénynek számítanak, a befektetők nagyon sokszor ezen keresztül játsszák meg az uniós bankszektorral kapcsolatos várakozásikat.

Stoxx 600 Bank Index
Kép: Saxo Bank

Nem most kezdődött

Az európai bankszektor kálváriája nem tegnap kezdődött, idén egész évben nagyon rosszul szerepelnek. A befektetők aggodalmát több körülmény is táplálja. Ezek közül a legfontosabb, hogy a folyamatos jegybanki stimulusok hatására kialakult zéró, illetve negatív kamatkörnyezetben egyre nehezebben tudnak profitot termelni a pénzintézetek. A brit referendum miatt ráadásul a piac egyre bizonytalanabbnak ítéli meg az egész eurózóna gazdasági  kilátásait, a recesszió fenyegető réme pedig szintén nem tesz jót a bankok megítélésének.

A bankrészvények mélyrepülését a kockázatmentesnek tartott államkötvények árfolyamának emelkedése kísérte. A 10 éves német kötvények hozama a szerdai kereskedésben új mélypontra, mínusz 0,2 százalékra süllyedt, igaz, innen később egy kissé felfelé korrigált.

Más is van

Más fejlemények is aggasztják a befektetőket: elsősorban az olasz bankszektor hatalmas nemteljesítő hitelállománya miatt. Az olasz bankrészvények árfolyama az év eleje óta feleződött, eközben az olasz kormány azt fontolgatja, hogy mentőövet dob bankjainak szembe menve az uniós szabályokkal. A rossz hangulatra rátett egy lapáttal, hogy az egyik olasz pénzintézet, a Monte dei Paschi a hét elején bejelentette, az Európai Központi Bank arra kötelezte, belátható időn belül jelentősen csökkentse rossz hiteleinek állományát.

A Financial Times eközben egy cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb piaci zavarokat okozhat a bankok által kibocsátott jelentős mennyiségű átváltható kötvény. Ezek az értékpapírok bizonyos feltételek mellett részvényekre válthatók, s emiatt árfolyamuk szorosan követi a mögöttes bank részvényeinek árfolyamát. Az ilyen típusú banki kötvényekből jelentős mennyiséget vásároltak korábban hedge fundok, a papírok likviditása azonban jóval alacsonyabb a részvényekénél. Ez azt jelenti, hogy ha a befektetők nagyobb mennyiségben akarnának szabadulni tőlük, akkor nehezen találnak rájuk vevőket a piacon, ami az árak meredek eséséhez vezethet és így visszahat a részvények árfolyamára is.

A Deutsche Bank mintegy 1,75 milliárd euró értékben kibocsátott átváltható kötvényeinek árfolyama szerdán 4,4 százalékkal, 76 centre zuhant, ami február óta nem látott mélypont - írja a lap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!