A klímaváltozás lenyomhatja a Facebookot

Elképesztő áremelkedést hozott az elmúlt a tőzsdéken, az amerikain különösen. A legnagyobbat a technológiai szektoron lehetett szakítani, azon belül is az úgynevezett FANG-részvényeken. A befektetők most elkezdték keresni, kik lesznek a következő tíz év befektetési sztárjai. A klímaváltozás elleni harcból profitáló cégek a lehetséges nyertesek között.
Lovas-Romváry András, 2020. január 18. szombat, 09:08
Fotó: Pixabay - képünk illusztráció

A pénzügyi válságot követő talpra állásban elképesztőt emelkedtek a részvényárfolyamok világszerte, de elsősorban az amerikai tőzsdéken. Bár az áremelkedést a jegybankok által a piacra öntött hatalmas mennyiségű pénz táplálta, az évtized valószínűleg a FANG-évtized néven vonul be a tőzsdei történelemkönyvekbe.

Az "eredeti FANG"-csoportba a Facebook, az Amazon a Netflix és a Google tartozott - emlékeztet a Financial Times elemzése - azonban gyorsan hozzácsapták az Apple-t is, így lett belőle FAANG, majd a Salesforce-al kiegészülve FAANGS.  Néhány elemző a Microsoft részvényeit is ide sorolta, eközben a New York-i Értéktőzsde FANG+ indexe tartalmazza a Tesla és a Twitter részvényeit is. Persze nem illik a csoportból kihagyni a nagy kínai technológiai cégeket sem, a Baidu, az Alibaba és a Tencent Holdings részvényeivel FAANG + BAT-ra egészül ki a csoport.

Hatalmasra nőttek

Akárhogy is hívják, a brit pénzügyi lap számításai szerint a Facebook, Amazon, Apple, Netlfix és Google szereplése figyelemreméltó. Míg az S&P 500-as index technológiai részvények nélküli részének értéke a tíz évvel ezelőtti értékének két és félszeresére, addig a technológiai szektoré több mint négyszeresére, a FAANG-részvényeké pedig hat és félszeresére emelkedett. Az évtized tehát kétségtelenül ezeké, a nagy növekedést felmutató technológiai részvényeké volt, kérdés, ez jellemzi-e majd a következő évtizedet is. A lap által megkérdezett elemzők többsége szerint maradhat a technológiai cégek dominanciája, legfeljebb az erősorrend változhat.

A technológiai szektor továbbra is domináns marad. Elképzelhetetlenül nagy növekedést produkálnak ezek a cégek, amelyek közül nem egy hatalmas kapitalizációval rendelkezik. Teljesen életszerű az a forgatókönyv, hogy 10 év múlva ugyanilyen nagy lesz egy olyan cég, amely talán ma még nem is létezik - mondta Peter Oppenheimer, a Goldman Sachs vezető globális stratégája.

Az elmúlt tíz évben a Facebook, az Amazon, az Apple, a Google-t birtokló Alphabet és a Microsoft 4,3 ezermilliárd dollárral növelte az amerikai részvénypiac kapitalizációját (azaz az arra bevezetett vállalatok összesített értékét a részvényárfolyamokból számolva). Ez nagyobb, mint az Egyesült Királyság részvénypiacának kapitalizációja és majdnem akkora, mint a teljes Kína szárazföldi (tehát Hongkongot nem számítva adódó) részvénypiacának kapitalizációja.

Az összes amerikai tőzsdén forgó részvény értékének egynegyedét most már a technológiai szektor adja, ezzel messze ez a legnagyobb szektor. Bár a dominanciája nem akkora, mint amekkora az energetikai és nyersanyagszektoré volt a XX. század első három évtizedében, vagy amekkora a vasúttársaságoké a XIX. század második felében, azért lassan azokhoz mérhetővé válik. Leszámítva egy rövid időszakot a válság előtt, amikor a pénzügyi cégek részvényei domináltak, 1990 óta a technológiai a legnagyobb az amerikai tőzsdéken. Oppenheimer szerint kicsi az esélye, hogy ez megváltozna. A történelem azt mutatja, hogy a részvénypiac híven tükrözi a gazdaság fő hajtóerőit, s ez most is így lesz - tette hozzá a szakértő.

Az árak már nem nőnek ennyit

A probléma csak az, hogy a nagy emelkedés után a nagy technológiai részvények közül nem egy már túlságosan is drágának tűnik, így valószínűleg már nem lehet majd velük olyan jó hozamokat elérni, mint eddig. A cégek simán tudják úgy növelni dominanciájukat és bővíteni üzletüket, hogy a részvényeik árfolyama már nem tart ezzel lépést. Jó példa erre a Microsoft részvénye, amely 1999 decemberében érte el 59 dolláron csúcsát. Ezután 16 évnek kellett eltelnie, hogy ismét ezen az áron forogjanak a cég papírjai. Még akkor is, ha ezalatt az időszak alatt a Microsoft nyeresége a duplájára emelkedett.

Ráadásul a nagy techcégek nyereségességére elég sok veszély is leselkedik. Ilyenek lehetnek az erőteljesebb szabályozói beavatkozások, a deglobalizáció, vagy akár a fogyasztók negatív visszajelzései - írja Andrew Milligan, az Aberdeen Standard Investments vezető globális stratégája. Mark Haefele, a UBS Wealth Management befektetési igazgatója szerint a befektetőknek talán "szomszédos", feltörekvőben lévő szektorokat kellene keresniük. Például olyan részvényeket, amelyek a fenntartható befektetéssel, a digitális átalakulással, a génterápiával vagy a vízhiány enyhítésével foglalkoznak.

A klímaváltozás elleni harc lehet a meghatározó

Oppenheimer is azon a véleményen van, hogy az olyan cégek, amelyek a klímaváltozás elleni harcból profitálhatnak különösen jól teljesíthetnek majd a következő években. Egy csomó ország elkötelezi magát a dekarbonizáció mellett, s ez komoly befektetéseket igényel az új technológiákba. Ez szignifikáns növekedést jelenthet egyes cégeknek, amelyekről talán még nem is hallottunk, de át is formálhatja jó néhány ma is létező cég működését, különös tekintettel az energetikai társaságokra - mondta a stratéga. Most nagy a nyomás a befektetőkön, hogy a szénhidrogén-bányászattal foglakozó cégek részvényeit kerüljék, akárcsak korábban a dohánycégekkel tették. Azonban így lehet, hogy a befektetők kimaradnak az energetikai szektor átalakulásából. Persze lehet "dobni" az olajtársaságok részvényeit, azonban tekintve a probléma megoldásának tőkeigényét, valószínűleg ezek a cégek is részesei lesznek a folyamatnak.

Egy régi kedvenc is előkerülhet a parkolópályáról. Kristina Hooper, az Invesco vezető globális stratégája szerint a feltörekvő országok attraktívak a következő 10 év távlatában. Különösen úgy, hogy mennyire lemaradók voltak a válság óta eltelt időszakban a fejlett országok tőzsdéihez képest, akkor is, ha kilátásaik gyakran sokkal jobbak voltak. Úgy véli, a technológiai szektor felülteljesítése megmarad, azonban a következő évtized a feltörekvő piaci részvények felülteljesítéséről szól majd igazán. E cégek olyan országokban működnek, ahol egyre erősebb a középosztály, kevésbé vannak eladósodva és a demográfiai adottságok is jobbak.

Eközben az is lehet, hogy a mostani szektorális besorolások, amelyek egy kicsit mindig is önkényesek voltak, egyáltalán nem így néznek majd ki - tette hozzá Milligan. Az is lehet, hogy az a megnevezés, hogy "technológiai cég" idejétmúlttá válik. Lehet, hogy a technológia annyira elterjedt lesz az összes szektorban, hogy nehéz lesz megállapítani, melyik cég is tartozik ebbe a kategóriába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

egyvilag, 2020.01.18 13:04

Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

http://egyvilag.hu/temakep/078.shtml
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.01.18 10:59

Kedves na4!
Íme, egy Fideszs-és Orbán szavazó újabb(és nem utolsó) KÖVETKEZETLEN hozzászólása. 4Ha Ön azt mondja, hogy a klíma harc és klímaelleni védelem hülyeség, akkor mit is nyáladzik az a tetves, állat, pszichopata, pedofil vezére?
Most jelentette be, hogy utasítja a kormányt a klíma védelmi koncepció megalkotására, ami keresztény.
Érdekes: amikor Orbán azt nyáladzza, hogy keresztény, akkor van keresztény széndioxid kémia és libsi széndioxid kémia!
Ilyeneket ne nyilatkozzon kedve sna4 mert egy pillanat alatt kegyvesztetté válik vezérénél, és olyan Soros bérenc lesz, n meg migráns simogató Önből, hogy öröm lesz nézni!
Mi lesz akkor Önnel, ha kegyvesztetté válik :))...nem lesz keresztény vagy mi?
Úgyhogy gondolja át mit nyilatkozik, mert Önnek kötelessége vezérét követni a halálba is, nemdebár :))...figyeljen oda mit nyilatkozik az az állat, és ahhoz igazítsa a hozzászólását, ha már vállaltan hívő!
Igy fer és következetes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.18 10:33

Csupa találgatás, hogy lehet, talán, esetleg, elképzelhető, hahaha. A dekarbonizáció egy teljes f@szság, az egész földi lét a szénen alapul. Mi magunk is javarészt szénvegyületeből vagyunk, és széndioxidot lélegzünk ki. De sebaj, azok a cégek fognak a legnagyobbat bukni, akik felülnek a divatos szlogeneknek. A zöldek legnagyobb ellensége a fizika. A klímaharc is egy totális baromság, klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, ez ellen semmit nem tudnak tenni, mert nem az emberiségtől függ. A karbon hiszti helyett tényleges és hatékony környezetvédelemmel kell foglalkozni: a pazarlás és szemetelés jelentős csökkentése, tiszta vizek megóvása, mérgező anyagok semlegesítése, szelektív szemét gyűjtés, újrahasznosítás. Na ezekbe tényleg érdemes beruházni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LCoder, 2020.01.18 10:05

Egyrészt az amcsi elnökválasztások után valószínűleg kifullad majd a médiahajcihő a dolog mögül. Másrészt, a jelenlegi módszerek a dekarbonizációra kb. szart sem érnek, legalábbis északon. Délen megoldás lehet esetleg a naphőerőmű, egyrészt mert az éjszaka is termelhet áramot, másrészt mert az Egyenlítő környékén nem akkora gond a beérkező napsugárzás különbsége télen és nyáron. Csak ott sem infrastruktúra nincs, sem a helyi lakosság nem igazán alkalmas ipari civilizáció létrehozására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html