Fed-döntésre várnak a befektetők - drágult az olaj

A Fed-nyíltpiaci bizottsága kamatdöntő ülést tart, a befektetőt kamatemelést várnak. Eltérően alakultak a vezető indexek a nyitásban szerdán a New York-i tőzsdéken.
Domokos Erika, 2018. március 21. szerda, 15:35
Fotó: Shutterstock

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,03 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,05 százalékkal süllyedt, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe viszont 0,07 százalékkal emelkedett a kereskedés első fél órájában - írta a Reutersre hivatkozva az MTI.

A befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) kamatdöntésére várnak, amelyet 19 órakor tesznek közzé. A piaci szereplők jóformán biztosra veszik, hogy a bank 0,25 százalékkal felemeli az irányadó kamatot, de bizonytalanok a kamatpálya idei alakulását illetően, és a közlemény egyes kitételeiből és szóhasználatából igyekeznek következtetni a kamatciklus alakulására. Az elemzők nem zárják ki, hogy a Fed a korábban prognosztizált két-három helyett három-négy ízben is emelheti az alapkamatot.

A hangulatra rányomja bélyegét a nemzetközi kereskedelmi konfliktusok kiéleződése, az amerikai importvámok és a válaszszankciók kereskedelmi háborúval fenyegetnek.

Kedden nyereséggel zárt New York. A DJIA 0,47 százalékkal, az S&P 0,15 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,27 százalékkal emelkedett.

Az olajárak a hat heti csúcs közelébe emelkedtek az amerikai olajkészletek váratlanul nagy csökkenése és az Irán körüli feszültség növekedése miatt.

Az API szakmai szervezet adatai szerint az amerikai olajkészletek a március 16-ával végződött héten a várt 2,6 millió hordós növekedés helyett 2,7 millió hordóval csökkentek. Az amerikai termelés folyamatos növekedése ellenére erősen szűkülhet a kínálat a világpiacon, ha az Egyesült Államok ismét szankciókat vezet be Irán ellen. Szakértői becslések szerint ennek következtében az iráni olajexport az év végéig napi 250-500 ezer hordóval eshet vissza.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 68 centtel, 64,22 dollárra ment föl. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus 84 centtel, 68,26 dollárra drágult.

A dollár gyengült, az euró kora délután 1,2289 dollár körül forgott a reggeli 1,2263 dollárral szemben.

Az arany ára emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) szerda kora délután 1315,71 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal magasabban, mint kedd este - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK