Erős eséssel kezdődött a pénteki kereskedés a New York-i tőzsdéken, a Dow Jones például 200 ponttal került előző napi záróértéke alá, ám a Fed 38 milliárd dolláros infúziója a bankrendszer megsegítésére megtette a hatását, a nap végére minimálisra csökkentek a mínuszok. A Dow Jones 0,23, a Nasdaq 0,45 százalékkal csúszott vissza, míg az S&P-500 0,04 százalékkal feljebb araszolt. A vállalatok közül a Countywide Financial 3 százalékos esése volt kiugrónak mondható, aminek oka, hogy a szabályozó hatóságok szerint a jelzálogpiaci válság különösen nagy veszélyt jelent e bank pénzügyi egyensúlyára.
Az indexek nyereséggel zárták a hetet - a Dow minimálissal, két társa több mint 1 százalékos emelkedéssel -, ami egyértelmű bizonyítéka a piacok volatilis állapotának. Egyelőre senki sem mer vállalkozni arra, hogy megjósolja: a pozitív vagy a negatív irányba törnek-e ki a hullámzásból a részvényárfolyamok.
Európában az Európai Központi Bank pénteken is pénzinjekcióval igyekezett lecsillapítani a hitelpiacokon kialakult pánikot, ezúttal 61,05 milliárd eurót pumpált a pénzintézeti szektorba. Hasonlóan járt el a svájci jegybank is. (Péntek délelőtt a japán, az ausztrál, a dél-koreai és más ázsiai központi bankok is pénzügyi segítséget nyújtottak országaik bankjainak, igaz, jóval kisebb összegűt, mint amivel az ECB igyekszik javítani a rövid távú kamatfeltételeket.) A beavatkozások némileg enyhítették a feszültséget. A pénteki európai esést a Société Generale vezette, 5 százalékos zuhanással, de a Deutsche Bank részvényei is 3,5 százalékot vesztettek értékükből. A pénzintézetek mellett a fémárak csökkenése miatt a bányavállalatok szerepeltek rosszul. A frankfurti DAX 1,5, a párizsi CAC 3,1, a londoni Footsie 3,7 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!