A közelmúltban a kamatpiac már jelezte, hogy a befektetők kezdik elismerni a tényt, amely szerint a Fed akár a korábban vártnál tovább is szigorú maradhat és magasan tarthatja a kamatokat, a részvénypiac láthatóan nem hajlandó ezt elfogadni - figyelmeztetett Michael Wilson, a Morgan Stanley vezető elemzője. Rá elvileg azért is érdemes lehet hallgatni, mert tavaly időben és helyesen jósolta meg azt az eladási hullámot, ami 2008 óta nem látott mértékben rázta meg a világ tőzsdéit – írja Bloomberg.

A szakértő által vezetett csapat arra számít, hogy a romló fundamentumok, valamint a Fed, amely a vállalati nyereségek visszaesésével egyidőben emeli a kamatokat, újabb mélypontra löki majd a részvényárfolyamokat a tavasz folyamán. Szerintük a részvényárfolyamok teljesen elszakadtak a valóságtól.

A múlt héten a kétéves amerikai államkötvények hozama olyan mértékben haladta meg a 10 évesét, amire az 1980-as évek eleje óta nem volt példa. Ez annak a jele, hogy a gazdaság képes ellenállni a további kamatemeléseknek mutatott rá a stratéga. Eközben az amerikai részvények rég nem látott erősödéssel kezdték az évet. Igaz, az optimista hangulat azóta egy kicsit alábbhagyott, miután Jerome Powell Fed-elnök további kamatemeléseket helyezett kilátásba.

Az infláció még beleszólhat a dolgokba

Az amerikai inflációs adatok katalizátorként szolgálhatnak a korrekcióhoz és ahhoz, hogy a részvények árazása reálisabb legyen, és újra összhangba kerüljön a kötvényekével. Ehhez persze a vártnál magasabb inflációs adatok kellenének - mondta Wilson. A keddi adatok azt mutatták, hogy januárban 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy hónappal korábbihoz képest, elsősorban a benzinár miatt. Ez az elmúlt három hónap legnagyobb áremelkedése.

A Morgan Stanley stratégája úgy látja, hogy az S&P 500-as index mindössze 3900 ponton fejezi be az évet, közel 5 százalékkal mostani értékénél. Szerinte a kockázat-nyereség aránya a piacon pont olyan, mint egy átlagos medvepiacon lenni szokott, ilyen körülmények között viszont nem nagyon ajánlott részvényekbe fektetni. Úgy véli, a piac egy komoly korrekció előtt áll, s csak az év második felében jöhet majd az emelkedés.

Eközben a Bank of America  vezető amerikai részvénystratégája, Savita Subramanian sem mutatkozik nagyon lelkesnek a részvénypiaccal kapcsolatban. Szerinte az S&P 500 által bemutatott emelkedés csak a shortok zárásának volt köszönhető, és egy ideig még maradhat a medvepiac. Ennek egyik oka, hogy a befektetők most árazzák újra a technológiai szektort és minden más olyan ágazatot, amelyek súlya túlságosan is nagyra nőtt az előző bikapiac során az S&P 500-as részvényindexben. Ez nem a legmegfelelőbb környezete a részvények számára.

Nem a szokásos forgatókönyv teljesül

Subramanian úgy látja, ráadásul az elemzőknek újra kell gondolniuk azokat a forgatókönyveket, amelyek korábban a recessziókra érvényesek voltak, mivel most minden más egy kicsit. Példaként említette, hogy az árupiaci termékek ára esni szokott jelentősebben, s ezzel erősítik a hitelpiac ciklikus visszaesését. Most azonban ez a szegmens egészségesnek tűnik.

Vannak persze kevésbé pesszimista stratégák is. A Goldman Sachs  elemzői például alulsúlyozásról semlegesre emelték a globális részvények ajánlott arányát rövidtávon. Ők arra hivatkoznak, hogy kisebb a kötvényhozamok megugrásának kockázata nagyobb a valószínűsége annak, hogy az amerikai gazdaság finomabban tud lassulni és nem fékez hirtelen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!