Maradt a kamatszint Amerikában

A Federal Reserve megtartotta nulla közeli kamatszint havi kamatdöntő ülésén. Az USA gazdaságában hosszú ideje pozitív adatok is megjelentek, a jegybanknak ezzel együtt is komoly feladatai maradnak a piacok meggyőzésében.
Rácz Gergő, 2020. június 10. szerda, 20:01
Fotó: Reuters

A jegybank döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) mostani kamatdöntő ülésén meghagyta 0-0,25 százalékon az irányadó dollárkamatsávot. A lépés megfelelt a piaci várakozásoknak, miután a Fed már korábban is több nagyívű intézkedésről döntött a gazdaág megtámogatása érdekében.

A Fed most is több tényezőt mérlegelt. Egyik fő feladata, a teljes foglalkoztatottság biztosítása, ami a válságot megelőzően majdnem sikerült, azóta azonban több tízmillióan elveszítették a koronavírus okán a munkájukat. Ehhez képest a napokban meglepően jó munkaerőpiaci adatok jelentek, meg reményt adhat a kilábalásra, egyben csökkenti a Fed-re nehezedő nyomást is.

Egyben most jelennek meg a testület legújabb gazdasági előrejelzései is.

Jerome Powell Fed-elnök hamarosan további részleteket is kifejt a kamatdöntő ülést követő tájékoztatón.

A várakozások szerint mondandójával ráerősít arra az üzenetre, hogy az amerikai jegybank továbbra is kész rendkívül laza feltételeket biztosítani, és akár évekig is hatályban maradhatnak a jelenlegi minimális kamatszintek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK