Látszólag minden rendben van az amerikai részvénypiacon, az S&P 500 az áprilisi 1,5 százalékos áprilisi emelkedés után 8,6 százalékkal áll magasabban, mint az év elején. Ráadásul ennek nagy része az olyan technológiai és növekedésorientált részvényeknek köszönhető, mint a Microsoft, az Amazon és a Google-anyavállalat Alphabet.

Elfedett problémák

A felszín alatt azonban a gazdaság olyan komoly szektorai, mint a szállítmányozás, a félvezetők és a kis kapitalizációjú részvények áprilisban estek, így az úgynevezett defenzív szektorok felülteljesítették a piac egészét, ami komoly problémákra utalhat.

Az elemzők szerint a piaci szereplőket egy csomó dolog készteti óvatosságra. Ezek közül a legfontosabb az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos vita, illetve az attól való félelem, hogy a Federal Reserve agresszív monetáris szigorítása recessziót idézhet elő.

A befektetők kezdenek óvatosabbá válni. Még mindig sokan tartanak a recessziótól és piac és a gazdaság gyengeségétől az év második felében

– mondta Aaron Dunn, az Eaton Vance értékpapírosztályának vezetője a Reutersnek.

A piac olyan részei gyengélkedtek, mint például a kisebb vállalatok részvényeiből álló Russell 2000 index, ez 1,9 százalékot esett áprilisban. A szállítási szektort lefedő Dow Jones Transportation Average  mindeközben 2,9 százalékot veszített az értékéből. Az egyik legrégebbi technikai teória, a Dow-elmélet szerint ez a divergencia rossz jel, arra utal, hogy a cégek raktárra termelnek. Szintén aggasztó jel volt a Philadelphia SE Semiconductor index 7,3 százalékos esése, mivel a chipeket a termékek széles skáláján belül felhasználják. Igaz, ez utóbbi index még így is 18 százalékos éves emelkedést mutat.

A piaci félelmek középpontjában álló regionális bankok sem szerepeltek igazán jól. A KBW regionális banki index 3,5 százalékot veszített értékéből a hónap folyamán, miután a héten a First Republic Bank részvényei is megrogytak.

A héten a befektetők a Fed ülésre összpontosítanak, a központi bank várhatóan szerdán újabb 25 bázispontos kamatemelést jelent be. De napirenden van még egy csomó gyorsjelentés is, köztük az Apple-é csütörtökön.

Az S&P 500 jó szereplése nagyon koncentrált volt. Mindössze hét részvény  az Apple, a Microsoft, az Alphabet, az Amazon, a Tesla, a Meta Platforms és a Nvidia  volt felelős csütörtökig az éves emelkedés több mint 88 százalékáért. 

Az elmúlt időben mindenesetre az optimisták és a pesszimisták is megtalálták azt, ami igazolhatta a hozzáállásukat. Előbbiek a megacapok eredményeinek és az erős gazdasági adatoknak örülhettek, utóbbiak a gazdaságilag érzékeny szektorokban működő vállalatok kedvezőtlen híreire összpontosíthattak.

A UPS részvényei 10 százalékot zuhantak kedden, miután a világ legnagyobb csomagküldő vállalata az éves bevételét az előrejelzések alsó határára ígérte, és figyelmeztetett a volumenekre nehezedő tartós nyomás miatt. Másnap az Old Dominion Freight Line részvényei szintén 10 százalékot estek, miután a teherfuvarozó cég elmaradt a negyedéves profit- és bevételi becslésektől.

Nehéz ilyen környezetben pesszimistának lenni

Ennek ellenére az első negyedévben a profitok eddig összességében a vártnál jobban alakultak. A Refinitiv szerint az S&P 500-as index cégeinek alig több mint fele jelentett eddig, nyereségük átlagosan 1,9 százalékkal esett vissza az első negyedévben az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Április elején még 5,1 százalékot várt a piac.

Ráadásul a csütörtöki adatok a fogyasztói kiadások gyorsulását mutatták az első negyedévben. Márpedig ahogy az egyik legjobb elemzőcég, a Yardeni Research szakértői írták, nehéz recesszióról beszélni, amikor a fogyasztók jövedelme növekszik, és többet költenek árukra és szolgáltatásokra egyaránt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!