Jelentős megkönnyebbüléssel fogadták a befektetők Jerome Powell Fed-elnök tegnap délutáni beszédét. Az S&P 500-as részvényindex 2,3 százalékos emelkedéssel zárt, az elmúlt hónapokban gyengélkedő Nasdaq Composite Index közel 3 százalékot erősödött. A Fed elnök beszédéből az elemzői kommentárok elsősorban azt a megjegyzést emelték ki, amely szerint már közel járnak az egyensúlyi kamatláb eléréséhez. Természetesen semmi nem garantálja, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet kamatemelései során, ha indokoltnak látja, ezen szint fölé is növelje a kamatokat, azonban nagy előrelépésként értelmezik Powell korábbi hozzáállásához képest.

Október elején ugyanis még úgy nyilatkozott, hogy a Fed messze jár még az egyensúlyi kamatszinttől, s ezt akkor a további szigorításokra utaló jelzésként értelmezték, s sokak szerint hozzájárult az amerikai tőzsdéken az eladási hullám erősödéséhez.

A piac a Bloomberg elemzése szerint egyelőre biztosra veszi, hogy a Fed következő, decemberi ülésén további negyed százalékponttal emelni fogja az irányadó kamatlábat. A mostani állás szerint a Fed korábbi előrejelzésében 2019-re három további 25 bázispontos szerepel, azonban a megkérdezett szakértők szerint ezek után megvan az esélye annak, hogy ezek száma kettőre csökkenjen decemberben. Ugyanakkor a határidős jegyzések szerint a piac most már csak mindössze egyetlen kamatemelést áraz egész jövő évre.

A kommentárok szerint a Fed enyhülő hangvétele akár meg is ágyazhat egy év végi rallynak a kockázatosabb eszközök piacán, azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem csak a kamatemelések jelentik az egyetlen fenyegető veszélyt a az amerikai tőzsdékre. Sam Stowall, a CFRA vezető befektetési stratégája a Marketwatchnak úgy nyilatkozott, hogy a részvényeket jelenleg három komoly tényező tartja nyomás alatt. A kamatemelések, a kereskedelmi háború és a vállalati profitok növekedésének lassulása. A stratéga úgy véli, hogy akkor alakulhat ki igazi Mikulás-rally, ha a hét végén esedékes, Buenos Airesben tartandó G-20-as csúcstalálkozón Donald Trump és Hszi Csin-ping találkozón érdemi enyhülés lesz tapasztalható az amerikai-kínai viszonyban.

Stowall egyébként technikai szempontból még mindig kedvezőtlennek ítéli meg a tőzsdék kilátásait. Az S&P 500-as index a tegnapi emelkedéssel még mindig egy fontos ellenállási zóna felső részén tartózkodik. Ennek áttörését úgy véli a 2746 pontos indexérték jelentené (tegnap 2743,78 ponton zárt), ekkor megnyílhatna az út a 2796-2815 pontos zónába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!