A nap vállalati a híre a luxustermékek kiskereskedelmével foglalkozó Burbery bejelentése volt, amely a csökkenő eladásokról adott számot az első negyedévben, ez a cég részvényeit Londonban 7,87 százalékos lejtőre tette. Az intő jel a cég jelentésben, hogy a luxusmárkák fellegvárának tartott ázsiai piacokon is érezhető a gazdaság lassulása. Eközben a spanyol kormányfő Mariano Rajoy újabb megszorításokat, adóemeléseket jelentett be amelyek révén 2015-ig összesen 65 milliárd eurót akarnak megspórolni, nem utolsósorban ennek határa a nap végére a spanyol tőzsdeindex az IBEX 1,17 százalékos nyereséggel zárta a napot.

Londonban egy jó hajrával 0,01 százalékos "pluszba" került zárásra FTSE. A londoni olimpiai érmeket szállító Rio Tinto bányászati cég részvényei 0,49 százalékkal csökkentek, de 1,1 százalékkal esett a másik bányacég a BHP Biliton papírjainak értéke is.

Párizsban a CAC-400,57 százalékos veszteséggel zárta a napot. A Burbery a francia luxusipari céget is magával rántotta: az VMH Moët Hennessy Louis Vuitton 3,16 százalékkal esett. A NNP Paribas ezzel szemben 1,46 százalékos plusszal, a másik francia bank a Credit Agricole 1,6 százalékos nyereséggel zárta a napot. A Renault eladásai az első félévben több mint 3 százalékkal csökkentek világszerte az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban az európai forgalom lanyhulása miatt, így nem meglepő, hogy az autógyártó részvényei 1,18 százalékkal csökkentek.

Frankfurtban a DAX 0,24 százalékos pluszban zárt: a nap nyertese az E.ON volt, az energiacég papírjai 2,26 százalékkal emelkedett. Az E.ON-t az SAP követte, a cég papírjai 2,21 százalékkal emelkedtek. A nap vesztese az Adidas volt 1,93 százalékos csökkenéssel a kedvezőtlen piaci előrejelzések miatt.

Amerikában az indexek oldalaztak a FED jegyzőkönyv előtt a Dow 0,18 százalékos veszteségben, a Nasdaq 0,49 csökkenésben volt, az S&P 500 viszont 0,1 százalékos nyereségben állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!