Fegyverkezésbe kezdtek az amerikaiak, hátha Biden nyer

Megugrott az amerikai fegyvergyártók részvényeinek árfolyama a tőzsdén, mert a szokásosnál jóval nagyobb forgalmat bonyolítanak. Ennek oka, hogy az amerikaiak elkezdtek fegyvereket felhalmozni, tartva attól, hogy Joe Biden demokrata jelölt nyeri meg a közelgő elnökválasztást, ami a fegyvertartási jog felülvizsgálatával is járna.
Szabó Dániel, 2020. október 17. szombat, 16:35
Fotó: Getty Images

A fegyvergyárak részvényei egyre drágábbak, mivel a demokrata jelölt, Joe Biden vezeti a közvélemény-kutatásokat, és ha megnyeri a novemberi elnökválasztást, akkor a fegyverek értékesítésének újbóli megugrása várható, amely még magasabbra lökheti az árfolyamokat. A fegyverkezést aztán visszavetheti, hogy a baloldal már régen szorgalmazza, hogy a fegyvertartási engedélyek kiadását, valamint az eladásokat szabályozzák szigorúbban. Európai szemmel furcsa ez a berendezkedés, de az Egyesült Államokban az elmúlt évben szinte minden napra jutott egy komolyabb lövöldözés, ami miatt egyre hangosabbak a szigorításpártiak, másrészről a világ egyik legmegengedőbb fegyvertartási szabályozása egy kulturális rög az amerikai gondolkodásmódban.

Ahogy a Reuters beszámol róla, a Smith & Wesson Brands és a Sturm Ruger részvényei egyaránt 8 százalékos pluszban vannak szeptember vége óta, tükrözve a Biden és Donald Trump elnök közötti első vita óta végbement elmozdulást a közvélemény-kutatásokban. A fegyvergyártók momentuma úgy különösen beszédes, hogy az S&P 500 ebben az időszakban csak 4 százalékkal emelkedett.

A koronavírus-járványtól, a faji egyenlőség miatti tüntetések nyomában kialakuló polgári zavargásoktól való félelmek, továbbá a november 3-án megtartott elnökválasztás miatti aggodalmak ebben az évben megnövekedett fegyverkeresletet eredményeztek. A Smith & Wesson vezérigazgatója, Mark Smith a múlt hónapban azt mondta, hogy az ipar nem volt képes lépést tartani a kereslettel. Ráadásul most az is lökést adhat majd az értékesítésnek, hogy a járvány miatt a szokásosnál jóval több levélszavazatra számítanak, ami miatt az első napokon valószínűleg nem lesz hivatalos végeredménye a választásnak. Ha pedig ezt valamelyik fél - vélhetően Donald Trump - vitatná, akkor komoly fegyverkezés kezdődhet a bizonytalan helyzetben.

A Smith & Wesson részvényei 135 százalékkal emelkedtek ebben az évben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tapucika, 2020.10.19 01:22

@laci_52:
Fejen talaltad a szoget,monda' a kozmondas.
Na latod,latjatok, ezert fegyverkezik, vasarolja fel a polgar a fegyvereket es a loszereket.
"Fegyverkezésbe kezdtek az amerikaiak, hátha Biden nyer".....ki fogalmazta meg,nem tudom de a helyes fogalmazas....
Fegyverkezésbe kezdtek az amerikaiak, ha Biden nyer......
Tudom mit irok,beszelek!Az amerikaiak tobbsege elegge konzervativ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.10.19 00:17

@Tapucika: 2020. október 18., vasárnap 17:57

Azért írtam ilyen tömören, mert nem akartam megemlíteni a liberalizmust, mint az egész mostani világunk legnagyobb baját. Mert a liberálisok szemében mindenki fasiszta vagy náci, aki nem az ő oldalukon áll. Ha Trump veszít, a ballibesek világszerte egészpályás letámadásba mennek át és a mostani viszonylag normális világunknak tényleg vége van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.10.18 23:51

@tepsi: Arra pedig hogy a két kultúrkör felfogása között mi a különbség arra pontosan Tőled hozom a példát:

"De a fehéreknek mi joguk van ott lenni?"
Nagyon egyszeru: legyoztek az ottani lakokat es elfoglaltak a teruleteiket. (mármint az indiánokat az Amerikát meghódítók)

Az egyik kultúrkör felfogása szerint a győztesnek mindig, minden körülmények között igaza van ő a jógyerek, a vesztes a rosszfiú akit el kell ítélni.

A másik kultúrkör felfogása szerint van egy bizonyos erkölcsi norma és csak akkor van igazad ha annak megfelelsz, akár győzöl egy küzdelemben akár nem.

Péda.:Betörnek hozzád, kidobnak a házadból, erőszakot tesznek a családodon és az egyik kultúrkör elismeri hogy ők a tiszteletreméltók, nekik volt igazuk, ők a jó gyerekek hiszen győztek.
A másik kultúrkör pedig mindezt erkölcstelennek tartja és neked ad igazat bár vesztettél.
Ezért kell két ilyen ellentétes felfogású kultúrkört fizikailag is elszigetelni egymástól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.10.18 23:19

@V0LE: "nezd meg afrikat es lathatod hogy hol tartananak a feketek a feher iranyitas nelkul." És ha ők úgy érzik jól magukat? Nehogy már a saját területükön, Afrikában más mondja meg nekik hogy hogy éljenek! Nekünk nem kell megértenünk az ő útjukat, mert az nem a mi utunk! Mi más úton járunk a saját világunkban és mindent meg kell tenni hogy az ő világuk és a mi világunk ne zavarhassa egymást, hogy ne zavarhassuk meg egymás nyugalmát. Se mi az övékét, de se ők a miénket. Majd ha úgy gondoljuk hogy velük együtt akarunk egy új nemzetet alkotni akkor majd meghívjuk őket, hogy lakjanak velünk együtt. Addig pedig mindkét kultúra hagyjon a másiknak békét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.10.18 23:06

@V0LE: "Huzzatok vissza az Ural labahoz es adjatok vissza Mo teruletet az oslakosoknak.... ja, ez mar nem tetszik annyira mi?"
Te most vicelsz?? Hogy tőled idézzek "Tortenelemrol hallottal mar?" Milyen magyarokról beszélsz? Azokat a genetikájú magyarokat akik idejöttek az Ural lábától még annó kiirtották a tatárok. Akik meg itt vannak utána települtek ide VISSZA ahol őseik is éltek még a magyarok idejötte előtt a környező területekről, mert darab ember nem maradt az országban. Egy szűz területre tértek vissza a környező területekről az itt maradott pár ember hívására és örömére, akikkel integrálódva azóta is együttélnek és együtt dolgoznak velük létrehozva egy új nemzetet, aminek genetikailag semmi köze azokhoz a kalandor magyarokhoz akiket a tatárok már kiirtottak. De vajon a fehér kalandorok is az indiánok hívására csupán visszatértek őseik földjére Amerikába, békésen integrálódva azokkal akik ott voltak. Ami pedig a rabszolgaságot illeti a tatárjárás után betelepülők erőszakkal idehoztak Magyarországra másokat és rabszolgaként dolgoztatták őket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html