A Napi Gazdaság hétfői lapszámának cikke

Októberben 14 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a hazai nyilvános befektetési alapokba, valamivel több, mint egy hónappal korábban, de kevesebb, mint amit az utóbbi egy évben átlagosan megszokhattunk - derül ki a Bamosz adatbázisában szereplő adatok összesítésével végzett számításainkból. Ezenkívül az alapokban levő vagyon további 12,5 milliárddal bővült az árfolyamváltozások hatására is, azaz ennyi volt a befektetők nyeresége, ami a 2941 milliárd forintos tőkeösszegre vetítve évi 5,1 százalékos hozamnak felel meg. (A Bamosz hivatalos statisztikája zártkörű alapokat is tartalmaz, ezért általában kisebb-nagyobb mértékben eltér számításainktól.)

Szeptemberben is voltak jelei, de most már szinte bizonyos, hogy megfordult a régóta tartó trend: a pénzpiaci és likviditási alapok, a nagy biztonságú, csak bankbetétbe, kincstárjegybe fektető konstrukciók nem vonzottak friss tőkét, sőt elvittek belőlük pénzt a befektetők. Ez a Bamosz adatai szerint 2008 decembere óta nem fordult elő az országban. Nem kis összeg, 19 milliárd forint távozott innét, igaz, ebből egy nagy tétel, 10,2 milliárd forint egy konstrukcióból, az OTP Dollár Pénzpiaci Alapból ment ki. Minden bizonnyal egy intézményi befektető vagy nagyvállalat egyszeri döntésének következtében, hiszen egyik napról a másikra 57 millió dollárt vittek el belőle.


De ettől eltekintve is általánosnak tekinthető a folyamat, a legnagyobb tőkekivonást elszenvedett alapok közül például a lista utolsó tíz helyéből kilencet béreltek ki a pénzpiaci és likviditási termékek. A többi alapnál nem látszanak ilyen hirtelen nagy összegű kivétek, inkább csendes elcsorgásról beszélhetünk. A tőkeáramlás nyertesei között pedig egyszerűen mindenfélét találunk, tőkevédett alapot, ingatlant, részvényt, kötvényt, sőt pénzpiaci terméket is. Annyit mindenesetre elmondhatunk, hogy a befektetők - feltehetően az alacsony kamatszínvonal miatt - inkább kockázatosabb termékek felé rendezik át portfóliójukat. (Lehet ebben szerepe a tbsz-számlák feltöltésének, a közelgő év végi határidőnek is.)

A pénzpiaci kategóriákon kívül az összes többi alapfajtába fektettek friss tőkét a befektetők, részvény- és részvénytúlsúlyos alapokba mintegy 4,3, vegyes alapokba 2,8, kötvényalapokba 4,6 milliárdot. A legkockázatosabb származtatott alapok is több mint négymilliárddal bővültek, az ingatlanalapokra 3,6 milliárd jutott. A tőkevédett alapok jó teljesítményében oroszlánrésze lehetett egy viszonylag nagy, tízmilliárdos konstrukció létrejöttének.

Ami a devizákat illeti, érdekes, hogy a többi dolláralap viszont szépen bővült, az említett konstrukció erős csökkenése ellenére összességében csak kevesebb mint ötmilliárd forintnyi dollár távozott. Euróban denominált termékekbe viszont majdnem tízmilliárdot fektettek az ügyfelek. A hazai bejegyzésű alapok néha külföldről is híznak, bolgár levában és lengyel zlotyban 1,6 milliárd forint érkezett egyes alapok számlájára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!