Fekete nap a bankoknál

Immáron ötödik napja esnek az európai részvényindexek, kedden leginkább a technológia szektor és az autógyártók papírjai szerepeltek rosszul.
NAPI Online, 2008. március 4. kedd, 18:38
Fotó:

A tizennyolc nyugat-európai tőzsde közül csak az izlandi és a luxemburgi kerülte el a veszteséget, a CAC-40 1,4, a londoni FTSE 100 0,9, míg a frankfurti DAX-30 2,2 százalékkal végzett alacsonyabban hétfői záróértékénél.

Negatívan hatott a piacokra, hogy az európai fogyasztói költések - amelyek a teljes gazdaság 60 százalékát fedik le - estek az eurózónában a negyedik negyedévben, amire 2001 óta nem volt példa. A 2007-es negyedik negyedévi 0,1 százalékos csökkenést még 0,5 százalékos növekedés előzte meg. A GDP növekedése pedig 0,4 százalékra esett vissza a korábbi negyedévben mért 0,7 százalékról.

A technológiai szektort az Intel csökkenő profit-előrejelzése árnyékolta be, leginkább az Európa legnagyobb chipgyártójaként számon tartott STMicroelectronics-részvények estek; melyek ezzel nem törték meg a négy napja tartó folyamatot. De az ugyancsak chipekkel foglalkozó ASML részvényei is zuhantak, miután Goldman Sachs elemzése szerint az árak csökkenni fognak a csökkenő rendelésállomány miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK