Fekete nap elé nézhetnek a frankhitelesek

Alapvetően kedden a nemzetközi hangulat mozgatja a forint árfolyamát, a forint leginkább a svájci frank miatt gyengül; az alpesi deviza ugyanis a kockázatvállalási hangulat visszájára fordulása miatt egymás után állítja be az árfolyamrekordokat.
NAPI, 2010. augusztus 31. kedd, 10:23
Fotó:

A befektetők ismét elkezdtek félni az újabb recessziótól, ami miatt a menedékvaluták - jen svájci frank, dollár - folyamatosan erősödnek - mondta a Napinak Földi Balázs, a Commerzbank devizapiaci kereskedője.


A forintot különösen az alpesi deviza erősödése érinti, mivel az adósságállomány nagy része svájci frankban van - jegyezte meg a Commerzbank szakembere. Emiatt a magyar fizetőeszköz a régióban is alulteljesítő volt a nap elején.


A svájci frank eközben az euróval szemben történelmi csúcsot döntött a reggeli órákban, és 1,2920-ig erősödött az euróval szemben, a dollárral szemben pedig héthavi csúcsot döntött 1,0219-es szinttel. Délelőtt 10 óra után 222 forinton jegyezték az alpesi devizát.


Az eurót a svájci frank árfolyamcsúcsával egyidőben 287,75 forinton jegyezték, és 10 óra után is e körüli szint körül mozgott.


Egy dollárért délelőtt 226,60 forintot adtak, 1,2668 dolláros euróárfolyam mellett.


A kockázatvállalási kedv visszájára fordulása a tőzsdeindexeken is meglátszott: az európai tőzsdék 1-1,5 százalékos veszteséggel nyitottak kedden, előzőleg pedig az ázsiai tőzsdék is meredek veszteséggel zártak, különösen a japán tőzsde annak következtében, hogy a piacok nem fogadták nagy bizalommal a Bank of Japan gazdaságösztönző csomagját.


A keddi napra vonatkozó kilátások sem valami rózsásak Földi szerint, hiszen minden kockázatos eszköz jelentős mínuszban áll. Az euró/forint árfolyamát tekintve, ha a kurzus átviszi a 288-as szintet, akkor akár a 290-ig is elmehet az euró jegyzése, a Commerzbank szakembere szerint. Ezt a szintet azoban véleménye szerint már nem valószínű, hogy áttöri, innen ugyanis már többször visszafordult a jegyzés.

 


 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK