BUX
38814

Fél évszázad után osztalékot fizethet a guru cége

Warren Buffet befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway az elkövetkező egy-másfél évben fennállása óta először fizethet osztalékot a Barron's magazin szerint.

Józsa Bernát, 2011. január 24. hétfő, 16:55


A Berkshire - amelynek A-sorozatú törzsrészvényei darabonként 123 000 dollárt értek a hétfői kereskedésben - biztosítási üzletága a harmadik negyedév végén 30 milliárd dollárnyi készpénzállományt tudhat magáénak, ám ez a tavalyi év végén elérhette az 50 milliárdot is.

Az idei évre rekordösszegű 12-13 milliárd dolláros üzleti eredményt könyvelhet el a társaság a Barron's szerint, részben a Burlington Northern vasúttársaság tavalyi felvásárlásának eredményhatását is beleszámítva.

A Berkshire mindenesetre a befektetési guru Buffett 1965-ös hatalomátvétele óta nem fizetett osztalékot, nyereségét mindig további terjeszkedésre fordította.

A magazin szerint viszont az óriási készpénzállomány, az emelkedő eszközárak és Buffet küszöbön álló nyugdíjba vonulása vonzó lehetőséggé teheti az osztalékfizetést.

Az "omahai bölcs" néven elhíresült guru nyugdíjazása előtti készpénzállomány-csökkentés levehetné az utódja válláról a terhet, hogy azonnal elődjéhez mérhető befektetéssel indítson. A várakozások szerint mindenesetre a Berkshire aránylag alacsony, 2 százalékos vagy azalatti osztalékot fizethet majd. Ám figyelembe véve a jelenlegi árfolyamot ez most 2600 dollárt jelentene papíronként.