Felcsillant a reménysugár - nagyon komoly jelzést kaptunk

Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben korrekció zajlik az amerikai részvénypiacon, komoly optimizmusra okot adó jelzés érkezett. A február-áprilisi áremelkedés ugyanis olyan heves volt, hogy egy fontos mutató nagyon optimista jelzést adott, ami akár egy újabb nagy áremelkedés előjele is lehet.
Lovas-Romváry András, 2016. május 13. péntek, 07:22
Fotó: Napi.hu

A februári mélypontról való két hónapos emelkedés során a kritikusnak nevezhető szinteket ugyan nem sikerült áttörnie az amerikai részvényindexeknek, arra azonban elegendő volt, hogy egy fontos piaci mutatót az optimizmusra okot adó tartományba lökjön. Ez az elmúlt 25 évben meglehetősen jól előre jelezte a részvénypiac további hosszabb távú irányát.

Az említett mutató az S&P 500-as indes hosszabb távú, 30 napos RSI oszcillátora. Ez az elmúlt 25 évben a bikapiaci korrekciók során jellemzően nem süllyedt a 36-37 százalékos érték alá, s a medvepiaci rallykban nem szokta áttörni a 60-as értéket. A mostani áremelkedés során azonban április végén már a 60,9-es szint fölé emelkedett, ami előre jelezheti egy hosszabban tartó további áremelkedés lehetőségét.

A jelenség mögött meghúzódó technikai elmélet szerint ahhoz, hogy a részvénypiacon medvepiac, vagy bikapiac alakuljon ki, elsődleges trendforduló következzen be, szélsőséges hangulatváltozás szükséges, s ezt jól mutatja az oszcillátorok szélsőséges, a korábbi trenddel ellentétes irányba történő kilengése.

Szeptember elején arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az S&P 500-as indexben augusztusban bekövetkezett áresés olyan mértékben lendítette ki a negatív irányba az index hosszabb távú RSI mutatóját, amelyre bikapiacokon nem nagyon szokott példa lenni. Az akkori vizsgálatunk azt mutatta, hogy az elmúlt 25 évben 6 alkalommal alakult ki olyan mértékű túladottság az S&P 500-as indexben, s ezt 5 alkalommal követte újabb nagy eladási hullám a piacon, amely a mutatót alacsonyabb mélypontra küldte, még ha nem is következett be végül a Wall Street konszenzusa szerint medvepiacnak nevezett 20 százalékos csökkenés a piacon.

Ez ezúttal is így történt, az év eleji eladási hullámban az S&P 500-as index az augusztusi 1867 pontos mélypontnál alacsonyabb szintre, 1810 pontra esett. Ezek után azt érdemes megnézni, hogy mi történt, amikor egy ilyen korrekciós-medvepiaci fázist követően első alkalommal lendült a mutató a 60-as érték fölé.

Az 1990-es rövid medvepiacot követően először 1991 januárjában sikerült ilyen jelzést küldenie a mutatónak, nagyjából 340 pontos S&P 500-as indexértéknél. A S&P 500-as index az ezt követő három évben 485 pontig tudott emelkedni.

1990-es kitörés
www.markers.hu
1994-es kitörés
www.markers.hu

A következő ilyen jelenség 1994 nyarán következett be, 470 pont körüli S&P 500-as értéknél. Bár az S&P 500-as index innen korrigált lefelé, azonban újabb mélypontot már nem ütött, s a következő években, az orosz válság kirobbanását megelőzően 1997 júliusáig 1200 pontra emelkedett.

Az orosz válság okozta rövid medvepiac végét 1998 novemberében, 1140 pontos S&P 500-as indexértéknél jelezte az index. Innen, a dotcom lufi 2000 tavaszi kipukkadásáig 1500 pontig tudott emelkedni az S&P 500-as index értéke.

1998-as kitörés
www.markers.hu

A következő három ilyen alkalom szintén figyelemre méltó. Az első esetben 2003 májusában, 946 pontos indexérték mellett jelzett az oszcillátor, hogy véget érhet a több éve tartó medvepiac, a mutató ezután néhány év alatt ismét elérte a korábbi, 1500 pont feletti szinteket.

2003-as kitörés
www.markers.hu

A második alkalommal 2009 júliusában, 980 pontos S&P 500-as indexérték mellett mutatta, hogy a 2007-2009-es válságot követően most már nem egy medvepiaci rallyval van dolga a befektetőknek,s kevesebb, mint két év múlva az index már 1340 pont felett járt.

A harmadik alkalommal 2012 januárjában, 1326 pontos S&P 500-as indexérték mellett küldött jelzést, véget ért az amerikai államadósság leminősítése és az európai adósságválság okozta mini medvepiac, s újra bika az úr. Három évvel később már 2000 pont felett járt az S&P 500-as mutató.

A legutóbbi jelzések
Napi.hu

A mostani kedvező jelzés természetesen nem azt jelenti, hogy azonnal érdemes újra beugrani a 2009-es mélypont óta közel háromszorosára dráguló amerikai részvényekbe, vagy akár az S&P 500-as indexbe vételekkel. Ez csupán egy jelzés arra nézve, hogy nagyobb a valószínűsége, az elmúlt évben 1810 és 2130 pont között sávot épített S&P 500-as index felfelé hagyhatja el ezt a kereskedési sávot, s hosszabb távon további drágulás jöhet.

Hogy erre mikor kerül sor, szintén nem jelzi a mutató. Mivel a befektetők nem az RSI mutatóval, hanem az ez alapjául szolgáló termékekkel kereskednek, ezért a türelmes befektetőknek érdemes lehet megvárniuk, míg az index meggyőzően áttöri korábbi csúcsát, amihez egy nagyjából 2150 pont feletti zárás lenne szükséges.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK