Az ázsiai tőzsdék estek, akárcsak a dél-koreai von, a fém- és az olajárak, miután a világgazdasági fellendülés az elgyengülés jeleit mutatja. Az MSCI Asia Pacific Index 1,8 százalékos mínuszban volt a kereskedés vége felé, a nikkel és az alumínium egy százalék körüli mínuszt produkált a londoni árutőzsdén, az észak-amerikai könnyűolaj ára beesett 100 dollár/hordó alá. A tokiói Nikkei 1,7, az ausztrál S&P/ASX 200 2,3, a hongkongi Hang Seng 1,6, a Shangahai Composite 2 százalékos mínuszba hanyatlott.

A visszaesést az amerikai munkanélküliségi adatról megjelent becslések indították el: a Bloombergnek nyilatkozó elemzők 170 ezres bővülésre tippelnek májusban szemben az áprilisi 244 ezerrel, ami valamivel rosszabb a korábbi 185 ezres előrejelzésnél. Emellett az ISM intézet feldolgozóipari konjunktúraindexe az április 60,4 pontról 53,5-re csökkent, szemben az 57 pont feletti várakozásokkal.

Kan Naoto japán kormányfő bizalmatlansági indítvánnyal néz szembe ma, ami növeli a politikai bizonytalanságot a szigetországban. Ha veszít akkor tíz napon belül le kell mondania vagy új választásokat kel kiírni. A Toyota papírjai 3,3 százalékot veszítettek értékükből, miután kiderült, hogy eladásai tovább csökkennek az USA-ban. A tajvani Acerről olyan hír látott napvilágot, amely szerint könyvelésében tisztátalanságok lehetnek, amit hétszázalékos részvényár-zuhanással "jutalmaztak" a befektetők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!