Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai részvényárazások már nem tekinthetőek alacsonynak, s egyre nőnek a rövidtávú kockázatok, ezért érdemes lehet taktikai okokból fedezeti pozíciókat nyitni - írta ügyfeleinek hétfő reggel a Goldman Sachs elemzői csapata a CNBC.com tudósítása szerint.

Hosszabb távon a befektetési bank szakértői azért optimisták a kontinenssel kapcsolatban. Peter Oppenheimer, a Goldman vezető részvénypiaci stratégája szerint az európai részvények még mindig emelkedő trendben vannak, azonban az emelkedés mértéke már nem éri el a tavalyi szintet.

Ugyanakkor véleménye szerint sok függhet attól, hogyan sikerül az előttünk álló európai gyorsjelentési szezon. A következő öt hétben a Stoxx Europe 600-as indexében szereplő cégek 80 százaléka közzéteszi tavalyi számait. A Goldman elemzői felhívták ezzel kapcsolatban a figyelmet, hogy az eredményekre vonatkozó várakozások az elmúlt három hónap során jelentősen csökkentek.

Még mindig úgy véljük, hogy a részvények egy tartós bikapiacot élnek át, s most jön csak a gazdasági ciklusban a növekedési fázis - vélte a szakértő. Azonban az értékeltségek jelenleg nem alacsonyak, s a rövidtávú kockázatok a jelentési szezon beindulásával egyre növekednek. Kérdés, mennyire érkezett későn a szakértő figyelmeztetése. A közepes és nagyobb kapitalizációjú cégek részvényeit tömörítő Stoxx Europe 600-as index december közepe óta 8 százalékkal emelkedett, azonban a feltörekvő piacokról múlt héten kiindult korrekciós hullámban két nap alatt 3 százalékkal esett.

Az elmúlt év egyik slágerbefektetése a "növekedés visszatérése" sztori volt Európában - emlékeztet a Goldman. Az európai gazdaság talpra állásával kapcsolatos bizalom leginkább a perifériás országok piacain hozott kiugró teljesítményt, a spanyol, portugál, görög és ciprusi tőzsde remekelt. Ezen országok eszközeinek felülteljesítése azonban már nem lesz tartós - vélte Oppenheimer. Az árazásbeli különbségek a húzógazdaságokhoz képest lecsökkentek a fundamentálisan indokolható szintre, s így ez már nem indokolt - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!