Már a múlt hét végén találgatásra adott okot a Fed diszkontráta emelesének a bejelentése, nevezetesen az, hogy miért csütörtökön piaczárás után hozták nyilvánosságra a döntést.

Egyes vélemények szerint az igazi nagybefektetők kedden és csütörtökön, leginkább a kereskedés utolsó egy-két órájában aktívak az amerikai részvénypiacokon, így lehet, hogy csak időt akartak hagyni a nagyoknak a hír megemésztésére. Ha ez volt a reakció, az nem sok jót ígér. A Dow Jones Ipari Átlag 100 pont csökkenés után 10 282 ponton, az S&P 500-as index 1094 ponton, 13,41 pontos csökkenéssel fejezte be a napot, a Nasdaq Composite 28 pontos mínuszban, 2213 ponton búcsúzott.


Rosszkedvre már az európai kereskedés alatt is volt ok, a Raiffeisen tervezett fúziója anyabankjával és a Commrezbank megteremtette az alaphangulatot, erre jött a rosz Ifo index, no meg az, hogy a remélt megmentés helyett csak egyre durvábbá válik a szócsata az Unió nagyobb államának vezetői és Görögország között, ráadásul ma már Angela Merkel német kancellár kifejezetten a görög bedőlésre játszó nagy pénzügyi intézményeket okolta a kilakult helyzetért (aki megélte az elmúlt másfél évet Magyarországon igencsak ismerős okfejtést hallhatott nemrég a görög vezetők részéről, akik szintén a gonosz piaci spekulációkat okolták a az ország szorult állapotáért).


A délután napvilágot látó lakásárindex sem javított a hangulaton, ezek szerint ugyanis éves szinten csökkentek decemberben az árak az Egyesült Államokban, s az adatot közlő intézmény is a talpraállás dinamikájának csökkenéséről adott számot. Olaj volt a tűzre a vártnál kedvezőtlenebb fogyasztói bizalmi index is.


A szektorok közül a nagy vesztes a hardvergyártók, a szoftvergyártók és a félvezetőgyártók lettek, alindexeik 2,5-3 százalékkal estek, mindezt egy olyan napon, amikor a H&P Dell eredménye szerint élénkül a szerverek iránti kereslet a világban. A jó hírre beadni egy (három) egész szektort az álmoskönyvek szerint nem jó jel.

Néhány nagyobb vesztes: AIG mínusz 6,1 százalék, a leminősített Palm mínusz 8,8 százalék, a First Solar részvényei 6,2 százalék.


A csökkenés egyébként az egész piacra kiterjedt, minden két eső részvényre jutott egy emelkedő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!