A beszámoló szerint a csoport konszolidált árbevétele ugyanakkor 16,6 százalékkal 13,265 milliárd forintra nőtt 2021 azonos időszakához képest – írja az MTI összefoglalójában, mely szerint a Rába kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredménye (EBITDA) 86,4 százalékkal 137,5 millió forintra csökkent az első negyedévben.

Üzemi eredménye 484,2 millió forint veszteséget mutat az idei év első három hónapjában, amely 221,5 százalékos csökkenés 2021 első három hónapjához képest.

A Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág.

A Rába Futómű Kft. árbevétele az első negyedévben 23,1 százalékkal 8,9 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, üzemi eredménye ugyanakkor 495,4 százalékkal csökkent, 771 millió forint veszteséget mutatva.

A Rába Járműalkatrész Kft. árbevétele az első három hónapban 4,5 milliárd forint lett, ami 9,1 százalékos növekedés 2021 első három hónapjához képest. Üzemi eredménye 19 millió forint lett, 91,7 százalékkal csökkent.

A Rába Jármű Kft. 121 millió forint árbevételt ért el az első negyedévben, ami 85,8 százalékkal marad el 2021 első negyedévéhez képest. Üzemi eredménye 53,3 százalékkal nőtt, ami 28 millió forint veszteséget mutat.

A beszámoló idézi Hetzmann Bélát, a Rába elnök-vezérigazgatóját, aki szerint az "eredménysorok hűen tükrözik a Rába-csoport kitartó munkáját".

Az esetenként négy-ötszörösére megnövekedett energiaköltségek negatív hatása az a veszteség, amivel zárták az első három hónapot – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a társaság idei évi kiemelt célja a működési stabilitás megőrzése, a beruházások folytatása, valamint az energiaárrobbanás okozta extrém energiaköltségek további áthárítása.

A Rába részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. Szerdán 1165 forinton fejezték be a kereskedést. A papír éves maximuma 1620 forint, minimuma 1150 forint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!