Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Bár a BorsodChem árbevétele ötödével, az üzemi eredmény pedig 38,7 százalékkal nőtt éves összevetésben, a nettó profit azonban főként a PVC-piacon kialakult negatív tendenciák miatt az a tavalyi év első felében elért 10,25 milliárd forintról 8,23 milliárd forintra csökkent. A BorsodChem az egyes termékek piacán kialakult kedvezőtlen trendek miatt nem tudta megismételni kiváló első negyedéves teljesítményét. A céget ugyanis rosszul érintette a PVC árak csökkenése, amit nem tudott kompenzálni az MDI-termékekből származó növekvő árbevétel. A társaság a második negyedévben elért 45 milliárd forinttal együtt 86,7 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 19,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a közvetlen költségek 17 százalékkal gyarapodtak. Így a cég az első félévben 24,4 milliárd forintos bruttó fedezetet produkált, ez pedig 26,5 százalékos javulást jelent a bázishoz képest. A cég életében rekordnak számító - 38,7 százalékos növekedéssel elért - 9,4 milliárd forintos féléves üzemi nyereség (EBIT) az árbevételhez mérten 10,8 százalékos eredményszintet jelent, ami 1,5 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbi adatnál. Az adózás és külső tag részesedése előtti eredmény a bázisidőszaki 11,1 milliárd forintról 8,9 milliárd forintra csúszott vissza. A cég adókötelezettsége 548 millió forint, a külső tagoknak (Dynea Austria GmbH, AliaChem AS, ÉMÁSZ Rt.) pedig összesen 153 millió forintot fizet a cég, így a nettó eredmény 8,23 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 10,25 milliárd forinttal. Kovács F. László, a társaság vezérigazgatója az eredményt kommentálva közölte: a várakozásoknak és a cég előzetes tájékoztatásának megfelelően nem sikerült megismételni első negyedév kiugró teljesítményét, a termékpiaci változások miatt. A negatív hatásokat sikerrel kezeltük, hiszen az árbevétel és az üzemi profit féléves szinten rekordot jelent a cég történetében. A cégvezető hozzátette: az év második felében a kapacitásbővítő beruházásokra (például az MDI- vagy klórüzem) összpontosítanak, s a szóban forgó termelőegységek üzembe állításával 2006-ban a biztosítani tudják a cég 20 százalékos éves növekedését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!