Felemás napja volt a forintnak

Az Európai Központi Bank (ECB) szavai után szinte minden devizával szemben gyengülni kezdett az euró, így a forinttal szemben is. A dollárral, fonttal, jennel szemben viszont már veszített értékéből a hazai fizetőeszköz.
NAPI, 2013. február 7. csütörtök, 17:06
Fotó: Napi.hu

Csütörtökön a nap elején alig mozgott a forint árfolyama, kora délutánig nem is történt érdemi esemény - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Csajbók Róbert, az ING Bank devizakereskedője. A piac akkor jött lendületbe, amikor az Európai Központi Bank (ECB) kamatdöntése után, az elnök, Mario Draghi kommentjeire nagyjából mindennel szemben gyengülni kezdett az euró.

Az EUR/USD kurzusa ekkor 1,3540-en állt, ám ez innen folyamatosan gyengült, így délután ötkor már 1,3375-ös árfolyamon kereskedtek a devizapárral. Az euró gyengülésének köszönhetően a forint egészen 293,2-ig erősödött a közös európai pénznemmel szemben, ám több más devizával szemben gyengült, így ekkor egy dollárért 218,9, egy angol fontért 343,9, egy svájci frankért 238,5, míg a japán jenért 2,3529 forintot kértek. Három, öt és tízéves államkötvények aukcióját tartotta csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ. Bár szinte mindegyikből több ajánlat érkezett be, végül csak az ötéves papírokból adtak el a tervezetten felül. A hozamok a három éves kötvény esetében csökkentek, a többinél nőttek az előző aukcióhoz képest. A másodlagos piacon nagyrészt csökkentek a hozamok, így 5,18 és 6,47 százalék szóródnak a referenciahozamok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK