Az aukción eladott állampapírok átlagos hozamszintjei lejáratonként rendre jóval alacsonyabbak voltak a legutóbbi, kéthéttel korábbi aukció hozamszintjeinél, és lényegében megfeleltek a szerdai másodpiaci referenciahozamoknak.

Az ÁKK hároméves államkötvényből a tervezett 18 milliárd forintnál kevesebbet, 15 milliárd forintnyit adott el 4,57 százalékos átlaghozam mellett. Erre a lejáratra 26,25 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Szerdán az ÁKK 4,56 százalékos másodpiaci referenciahozamot jegyzett, míg a legutóbbi június 27-i aukción 5,19 százalékos átlaghozam volt.

Ötéves kötvényből a tervezett 15 milliárd forint helyett 44,85 milliárd forintnyi ajánlatra 22 milliárd forintnyit adott el az adósságkezelő. Az ötéves papírok aukciós átlaghozama 4,91 százalék volt, jóval kevesebb a kéthéttel korábbi 5,65 százaléknál, de valamivel több a szerdai 4,88 százalékos másodpiaci hozamnál.

Tízéves állampapírból - 25,50 milliárd forintnyi keresletre - az eredetileg meghirdetett 10 milliárd forintnyit adott el az ÁKK. Az átlagos hozamszint 5,63 százalék volt, jóval kevesebb a június végi 6,31 százalékos aukciós hozamnál, ám két bázisponttal több mint szerdán a másodpiacon.

Az ÁKK heti rendszerességgel, keddenként értékesít 3 hónapos diszkont kincstárjegyet, míg csütörtökönként felváltva, egyik héten 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, a másik héten pedig államkötvényeket visz aukcióra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!