Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tőzsdeszünet előtti, profitkivételre hajló hangulatban telt a kereskedés az előző napi, csúcsközeli szintek közelében. A nagyobb európai börzék közül május elsején, csütörtökön, csak a londoni lesz nyitva. Nagy-Britanniában majd hétfőn tartják a május eleji munkaszüneti napot.

A szerdán megjelent adatok vegyes képet rajzoltak. Németországban márciusban szűkült a kiskereskedelmi forgalom, és ritkultak a gépipari megrendelések, áprilisban viszont már ötödik hónapja csökkent a munkanélküliség, a vártnál is jobban.

Szintén ebben a hónapban 0,7 százalékra gyorsult a márciusi 0,5 százalékról a tizenkét havi infláció az euróövezetben, némiképp oszlatva a deflációs aggodalmakat, de csökkentve az Európai Központi Bank (ECB) segítségének esélyét is.

Az Egyesült Államok hazai össztermékének növekedése az első negyedévben messze elmaradt mind az előző negyedévitől, mind a várttól. Ezt elsősorban a kemény télnek tulajdonítják, és a jövőre nézve már biztatóbb volt a középnyugati feldolgozóipar e havi teljesítménymutatója, amely öthavi rekordra ugrott, és a magánfoglalkoztatás, amely a vártnál jobban nőtt ebben a hónapban. A jelzálogkölcsön-igénylések száma ellenben 14 évi mélypontra esett a múlt héten az Egyesült Államokban.

Bár meglepetést nem várnak a piacon, óvatosságot indokolt az is, hogy az amerikai jegybankrendszer (Fed) este közli pénzügy-politikai döntéseit.

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 0,15 százalékos javulással 6780,03 ponton zárt, 0,46 százalékkal magasabban, mint év végén.

A frankfurti DAX-30 0,20 százalékos többlettel 9603,23 ponton végzett, 0,53 százalékkal az év végi értéke fölött.

Párizsban a CAC-40 0,23 százalékkal 4487,39 pontra gyengült, 4,46 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 0,88 százalékot, a madridi IBEX-35 0,02 százalékot vesztett, az athéni ASE tőzsdemutató 3,09 százalékot nyert.

Varsóban a WIG20 0,50 százalékkal 2439,09 pontra fogyott, de a Mol 2,01 százalékkal 177,50 zlotyra drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!