A Footsie 1,1 a DAX 0,8, míg a CAC 40 0,4 százalékos előnnyel zárta a napot, annak ellenére, hogy mindhárom irányadó index zömében a negatív tartományban mozgott a nap folyamán az eurózóna szolgáltatóiparának októberi, vártnál nagyobb arányú teljesítménycsökkenésére reagálva. A tengerentúlon a kereskedés első órái után felszínre bukkantak már a főbb tőzsdemutatók, bár a komoly mínuszokkal indították a napot kedvezőtlen makroadatok hatására. A Dow Jones ipari átlag 0,8, az S&P 500 0,9, a Nasdaq pedig 1,3 százalékos emelkedésben volt a kereskedés első harmada után. Míg Európában pozitív várakozásokkal tekintenek a hét második felére, hiszen az ECB és a brit jegybank csütörtökre tervezett kamatdöntő ülésétől további, a gazdaság teljesítményén segítő kamatcsökkentő intézkedéseket várnak, az Egyesült Államokban óvatosak a pénteken közlésre kerülő munkanélküliségi adatokkal kapcsolatban. Az ADP szerdán közölt adataira építő elemzői előrejelzések szerint akár 25 éves mélypontra is zuhanhatott a tengerentúli foglalkoztatottság mértéke novemberben. A magánszektorban készített felmérésből kiderült: negyedmillió embert bocsátottak el egy hónap leforgása alatt, erre pedig 2001 óta nem volt példa. A technológiai szektort kedvezőtlenül érintő hírek láttak napvilágot szerdán azt követően, hogy a BalckBerry-t is gyártó Research in Motion közölte: előfizetőinek száma, valamint pénzügyi eredménye is alulmúlta a várakozásokat a harmadik negyedévben. Ezzel párhuzamosan a német Infineon bejelentette: jövő évi eredménye legalább 15 százalékkal rosszabb lehet az ideinél, úgy, hogy a negyedik negyedévben már veszteséget termelt. Ennek ellenére az európai tech-szektor részvényei emelkedtek, a befektetők ugyanis a hitellehetőségek enyhülésétől a lakossági költés élénkülését várják már a közeljövőben. A szakemberek többsége 50 bázispontos kamatcsökkentést vár a központi banktól nem elenyésző azonban azoknak a száma sem, akik minden eddiginél nagyobb arányú, 75 bázispontos vágást is lehetségesnek tartanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!