BUX
38236

Felemás zárás Európában

Kifejezetten hullámzó teljesítményt nyújtottak a főbb európai tőzsdék kedden, ennek megfelelően pedig a zárás is felemás lett.

NAPI, 2013. január 8. kedd, 18:18

Mindenki az amerikai vállalati jelentési szezonra vár - vélték a Marketwatch-nak nyilatkozó szakemberek, akik szerint bár az előrejelzések visszafogottak voltak, mára már mindenki optimista lett a napokban megjelent pozitívabb makroadatoknak köszönhetően.

A hangulatot az is javította, hogy a keddi közlés szerint az eurózónás és olaszországi munkanélküliségi ráta nagyjából a vártnak megfelelően alakult novemberben és bár devizaunión belüli üzleti klímát jelző index szintén elmaradt a várttól, a gazdasággal kapcsolatos bizakodást jelző mutató viszont valamivel meghaladta a prognosztizáltat. A hangulatot először az sem tudta letörni, hogy a vártnál nagyobb mértékben zsugorodott novemberben a kiskereskedelmi forgalom az eurózónában az előző év hasonló időszakához képest.

Végül zárásra a negatív tartományba kerültek a főbb európai tőzsdék így a londoni FTSE-100 0,17 százalékot, míg a frankfurti DAX 0,47 százalékot vesztett értékéből. A hét második napján a párizsi CAC-40 jelentette a kivételt, amely 0,04 százalékkal tudott erősödni, főképp a bankszektor jó teljesítményének köszönhetően. A periféria indexek viszont jó napot zártak, a milánói FTSE-MIB 0,33 százalékkal, a madridi IBEX-35 0,4 százalékkal, míg az athéni tőzsde 1,1 százalékkal zárt napi kezdőértéke felett.