Féléves csúcson a dél-koreai Kospi index

Erősödtek a pénteki tőzsdezárásra a fontosabb ázsiai indexek. A dél-korai Kospi index közel féléves csúcson, a japán Nikkei háromhetes csúcson zárt, és az ausztrál S&P/ASX-200 index is nőtt, heti szinten 0,3 százalékkal.
MTI-Eco, 2014. május 23. péntek, 08:58
Fotó: MTI/EPA

Tokióban a japán Nikkei-225 index 0,87 százalékos, 124,38 pontos növekedéssel, 14 462 ponton zárt. A jen árfolyama ismét gyengült a dollárral szemben, ez növelte az exportra koncentráló japán cégek részvényárfolyamát. További ösztönzőt jelentett, hogy Japán két legfontosabb kereskedelmi partnerországában, Kínában és az Egyesült Államokban jók a legfrissebb gazdasági adatok.

Szöulban a dél-koreai Kospi index 0,08 százalékkal, 1,58 ponttal erősödött, 2017 pontra nőtt. A Kospi heti szinten 0,2 százalékkal erősödött, utoljára 2013 decemberének elején volt ilyen magas az index. A külföldi befektetők egész héten pumpálták a pénzt a dél-koreai részvénypiacba, és ennek meg is lett a hatása.

Sydneyben az ausztrál S&P/ASX-200 index 0,23 százalékos, 12,87 pontos erősödéssel, 5492 ponton fejezte be a napot. Az Amerikából begyűrűző kedvező befektetői hangulat a részvényvásárlást ösztönözte. Nőttek az ausztrál bankok részvényárfolyamai, de az energetikai cégek nem teljesítettek olyan jól, így az összesített pénteki erősödés mérsékelt maradt.

A tokiói tőzsdezárás idején még nyitva tartó kínai piacokon emelkedtek az árfolyamok. A sanghaji tőzsde 0,43 százalékkal, a hongkongi 0,09 százalékkal erősödött. Pénteken növekedtek az ingatlankereskedelemmel foglalkozó cégek részvényárfolyamai, mert állami hírforrások szerint a legnagyobb kínai városokat leszámítva, mindenhol lazíthatnak a lakásvásárlás szabályain.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK