Féléves mélypontjára esett a forint

Néhány nemzetközi piacon zajlik a kereskedés, és ez most nem jön jól a forintnak. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama keddre a 293-as szint fölé került, ami féléves mélypontot jelent. A befektetők idegesek az amerikai költségvetési szakadék miatt.
portfolio.hu, 2012. december 25. kedd, 12:23
Fotó: Napi.hu

December 24-én több piacon is rövidített kereskedést bonyolítottak le, december 25-én pedig a japán piacokon is kereskedtek. A hétfői rövidített kereskedésben többnyire veszteséget szenvedtek el a főbb európai tőzsdék, Ázsiában viszont már emelkedtek a részvényindexek.

A kereskedés tehát nem állt meg még karácsonykor sem, a bizonytalan befektetői hangulat pedig a forint árfolyamát is megviseli. A bizonytalanság abból fakad, hogy a tengerentúli politikusok még mindig nem állapodtak meg a költségvetési kiigazítás ügyében, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az Egyesült Államok gazdasága belezuhan a "költségvetési szakadékba".

Az euróval szembeni jegyzések kedden délben már a 293,30-as szint környékén is jártak. Az elmúlt másfél napon, az ünnepek alatt négy egységgel került feljebb a forint kurzusa. Az EUR/HUF árfolyama legutóbb június közepén járt ilyen magasságokban, vagyis féléves forintmélypontról beszélhetünk.

A dollárral szembeni jegyzések a 223-as szint felett járnak, ami havi mélypontot jelent. Egy svájci frank 243 forintba kerül, ez szintén féléves forintmélypont.

A Wall Street Journal devizapiaci összefoglalójában emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság gyenge fundamentumai - lassú gazdasági növekedés és jelentős adósságtörlesztések - miatt kiszolgáltatott. Azt is felidézte, hogy pénteken is gyengült a forint annak ellenére, hogy a Fitch csütörtökön nem minősítette le az országot. Az éles eséssel a forint egyre közelebb kerül a következő fontos szinthez, a 295-ös árfolyamhoz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK