A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti és a londoni indexek 0,2 százalék, a párizsi 0,6 százalék erősödéssel kezdheti a csütörtöki kereskedést. Az euróövezeti EuroStoxx50 index várhatóan 0,2 százalékos emelkedéssel nyit.

Csütörtökön az IHS Markit gazdaságkutató intézet teszi közzé az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok decemberi szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexét - írja az MTI.

Szerdán az európai tőzsdék nyereséggel zártak. A pán-európai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek 0,5 százalékkal zártak magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,6 százalékkal erősödött. Londonban az FTSE-100 index 0,30 százalékkal emelkedett, a frankfurti DAX index 0,83 százalékos nyereségre tett szert, a párizsi CAC-40 pedig 0,81 százalékkal erősödött. Madrid 0,33 százalék, Milánó 0,27 százalék nyereséggel fejezte be a szerdai kereskedést.

Az európai tőzsdék szerdán a várakozásokkal ellentétben árfolyam-emelkedéssel nyugtázták az európai pénzügyi szektor működését áttekinthetőbbé tévő, a befektetők védelmét jobban szolgáló új, egységes uniós szabályrendszer (MiFID II.) életbe lépését. Az erősödés élvonalát a technológiai, autóipari, olajipari és nehézipari ágazatok papírjai alkották.

Az amerikai tőzsdeindexek rekordon fejezték be a szerdai kereskedést. A DJIA 0,4 százalékkal, az S&P-500 0,6 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,8 százalékkal zárt magasabban. Az S&P-500 index először zárt 2700 pont felett, a DJIA pedig egy hajszálnyira megközelítette a 25 ezer pontos határt.

Az amerikai árfolyamindexek emelkedéséhez a szerdán közzétett kedvező makrogazdasági mutatók mellett az energiaipari papírok olajáremelkedést követő erősödése is hozzájárult. Az amerikai WTI nyersolaj ára 2014-es szintre emelkedett, az energiaipari árfolyammutató másfél százalékkal erősödött.

Kedvező hatással volt a tőzsdei befektetők hangulatára a Fed decemberi kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve is, amelyből kiderült, hogy a jegybanki döntéshozók gazdaságélénkítő hatást tulajdonítanak a Trump-adminisztráció adóreformjának. A technológiai szektor papírjait az Intel processzoroknál felfedezett biztonsági rés híre mozgatta meg. Az Intel részvénye három százalékkal gyengült, egyik legnagyobb riválisa, az AMD részvénye pedig öt százalékkal erősödött, az Nvidia részvénye hat százalékkal emelkedett.

Az ázsiai tőzsdék nagy indexemelkedéssel indították el a csütörtöki globális kereskedést. A tokiói tőzsde 25 éves indexcsúcsot ért el, a sanghaji tőzsde hat hetes csúcsra emelkedett, Vietnamban 10 éves, Ausztráliában kilenc éves, Malajziában 31 havi csúcs szültetett.
A térség bizakodásra okot adó makrogazdasági adatokat produkált csütörtökön: a japán feldolgozóipari BMI 46 havi csúcsot ért el decemberben, a kínai szolgáltatóipari BMI pedig 40 havi csúcsot ért el, a kompozit BMI pedig egy éve a legmagasabb szintre emelkedett.
Az olaj ára csütörtökön tovább emelkedett az iráni zavargások világpiaci kockázatai miatt. A Brent nyersolaj az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,44 százalékkal állt magasabban hordónként 68,14 dolláron, a WTI pedig 0,80 százalékkal magasabban 62,12 dolláron.

Az eurót 0,16 százalékkal jegyezték erősebben 1,2035 dolláron, az arany ára 0,50 százalékkal unciánként 1311,90 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!