A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index 0,4 százalék, a londoni FTSE-100 index és a párizsi CAC-40 index pedig 0,3 százalék emelkedéssel kezdi a kereskedést - írja az MTI, amely arra is kitér, hogy csütörtökön nyereséggel zártak a főbb európai értékpapírpiacok.

Az európai Stoxx 600 index 0,53 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,44 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,52 százalékkal zárt magasabban. Londonban 0,29 százalék erősödést ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,06 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 1,11 százalékkal. Madrid 0,30 százalék, Milánó 0,25 százalék nyereséggel zárt. Megfelelt a nap a várakozásoknak.

Az európai tőzsdék csütörtöki pozitív teljesítménye elsősorban a kedvező vállalati eredményeknek volt köszönhető.

Kiemelkedő, tíz százalékos árfolyamnyereséget ért el az Airbus elemzői várakozásokra rácáfoló eredmény beszámolójának köszönhetően. Szintén kedvező eredmény emelte meg több mint két százalékkal a holland Aegon biztosító társaság részvényének árát. A svájci Nestlé élelmiszeripari vállalat részvénye viszont két százalékkal gyengült, mivel 2017-es eladásai elmaradtak a várakozásoktól.

Pénteken a nagyobbak közül a Renault Nissan, az Allianz és a Norsk Hydro teszi közzé eredmény beszámolóját.

Felfelé gurul az olaj ára

Az olaj ára a dollár gyengülését tükrözve erősödött, de az emelkedéshez hozzájárult a termeléskorlátozás fenntartásának a szükségességéről tett szaúdi nyilatkozat is.

A Brent nyersolaj ára 0,51 százalékkal, hordónként 64,66 dollárra emelkedett, a WTI nyersolajé pedig 0,52 százalékkal, 61,66 dollárra.

Távolodni kell a kriptopénzektől

A dollár árfolyama a főbb devizák kosarával szemben egy hét alatt, közel két éve, a legnagyobb heti veszteséget érte el és mintegy hároméves mélypontra süllyedt. A dollár-index heti vesztesége két százalék, 2016 februárja óta a legnagyobb, az index 88,2 pontos értéke pedig 2014 decembere óta a legalacsonyabb.

Az eurót az európai piaci kezdés előtt 0,33 százalékkal jegyezték magasabban, 1,2545 dolláron.

Az arany ára emelkedett kissé pénteken és ezzel közel három százalékos heti nyereség felé tart, mintegy két éve, 2016 áprilisa óta a legnagyobb lehet. A határidős jegyzés legközelebbi szállításra 0,42 százalékkal állt magasabban, unciánként 1361,00 dolláron.

A bitcoin árfolyama pénteken két hete első alkalommal ismét 10 ezer dollár fölé emelkedett. A kriptodeviza tavaly december közepén 19 ezer dollár felett érte el árfolyamcsúcsát, majd onnan 6 ezer dollár alá esett a múlt héten. A Coinbase kereskedelmi platformon a Bitcoin jegyzése az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 10 070 dolláron állt, de 10 200 dollár felett is volt korábban jegyzés.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!