Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piacokat óvatosság jellemezte az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki pénzügy-politikai értekezlete előtt. Szerdán megjelent adat szerint az euróövezetben februárban több mint négy éve nem látott ütemben csökkentek a termelői árak éves összehasonlításban, ennek dacára kevesen várnak ösztönző intézkedést az EKB-tól, miután a bank vezetői az utóbbi napokban többször kijelentették, hogy nem látnak deflációs veszélyt. A járműipari részvényeket viszont támogatta egy másik adat, amely szerint az Egyesült Államokban ugrásszerűen nőtt az új autók értékesítése az előző hónapban.

Szintén az Egyesült Államokban a múlt hónapban bővült a magánfoglalkoztatás, de üteme elmaradt a várttól, és a múlt héten megint csökkent az új jelzálogkölcsön-igénylések száma. Ez azonban nem rázta meg a befektetőket, miután az amerikai jegybankrendszer (Fed) elnöke már a hét elején mindenkit megnyugtatott, hogy még jó ideig szükség lesz pénzügy-politikai ösztönzésre.

Az olaj ára második napja esett meredeken az amerikai stratégiai tartalék múlt heti és az orosz olajtermelés márciusi csökkenése, továbbá a líbiai export folytatódó zavarai ellenére, mert híre ment, hogy az amerikai kormány fontolóra veheti a negyven éve alkalmazott olajexport-tilalom részleges oldását.

Csütörtökön megjelennek a kínai, az euróövezeti és az amerikai szolgáltatások végleges márciusi teljesítménymutatói, kamatdöntő értekezletet tart az ECB, az Egyesült Államokból pedig adatok érkeznek a múlt heti munkanélkülisegély-igénylésekről és a februári kereskedelmi mérlegről.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 6,43 pontos, 0,10 százalékos javulással 6659,04 ponton zárt, 1,33 százalékkal alacsonyabban, mint év végén. A múlt évet 14,43 százalékkal jobban végezte, mint az előzőt.

A frankfurti DAX-30 19,65 pontos, 0,20 százalékos többlettel 9623,36 ponton végzett, 0,75 százalékkal az év végi értéke fölött. Tavaly 25,48 százalékkal emelkedett.

Párizsban a CAC-40 4,14 ponttal, 0,09 százalékkal 4430,86 pontra erősödött - ismét a legmagasabbra 2008. szeptember 3-a óta -, 3,14 százalékkal meghaladva az év végi értékét. Tavaly 17,99 százalékkal nőtt.

A milánói FTSE MIB-40 1,02 százalékot, a madridi IBEX-35 0,26 százalékot vesztett, az athéni ASE tőzsdemutató 0,76 százalékot nyert.

Varsóban a WIG20 0,43 százalékkal 2473,45 pontra gyarapodott, a Mol 2,32 százalékkal 171,90 zlotyra drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!