A nap folyamán egyre-másra jelentek meg azok a vélekedések, amelyek szerint a terrorakciók akár recesszióba is sodorhatják az USA gazdaságát, ami a világgazdaságot is magával ránthatja. Szakértők azzal támasztották alá érvelésüket, hogy a támadások következtében minden bizonnyal tovább csökken a fogyasztói bizalom, s ez az amerikai gazdaságot épp csak mozgásban tartó fogyasztás lanyhulásában is érződhet majd. A vállalatokat ráadásul a biztonsági kiadások növekedése sújthatja, a biztosítókat pedig a minden bizonnyal rekordösszegű kártérítés érinti majd érzékenyen. Mindezeket figyelembe véve nem csoda, hogy a vezető európai tőzsdék a keddi zuhanás után további eséssel nyitottak. A biztosítótársaságok a vesztes oldalon álltak, hiszen - bár közlésük szerint pénzügyi erejük nincs veszélyben - a profitkilátások igen bizonytalanná váltak. A keddi megugrást követően mérséklődtek a kőolajárak, így az olajcégek papírjai szintén lefelé tartottak, de alacsonyabban zártak csökkenő eredményről beszámoló brit Kingfisher Plc. kiskereskedelmi csoport részvényei is. A londoni, a párizsi és a frankfurti tőzsdeindex - jórészt a gyógyszergyártók drágulása révén - végül emelkedésbe tudott váltani, ám ez a tegnapelőtti zuhanást csak részben korrigálta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!