Az árbevétel Magyarországon forintban 5-7 százalékkal emelkedhet, míg Romániában lejben számolva 5-10 százalék lehet a bővülés.

Az EU9 országaiban euróban 5-10 százalékos növekedés, míg az EU15 országában a tavalyi szinten alakulhatnak a számok. A FÁK országokban viszont egyenletesen elosztva 25-30 százalék lehet a bővűlés euróban.

A lengyel piacon - zlotyban - 5-10 százalékos visszaeséssel számolnak. Ennél sokkal többel, 25 százalékkal csökkenhet dollárban az amerikai piaci bevétel, amely így a tavalyi 180 millió dollár után most 130 millió dollár lehet. Az egyéb piacokon dollárban 5 százalék lehet a növekedés.

A harmadik negyedévben elért 23 százalékos eredményhányad 20 százalékra csökkenhet az év végére - mondta Bogsch Erik. Ez annak tudható be, hogy a harmadik negyedévi magas számok jórészt az előrehozott orosz szállításoknak tudható be, ami az év végére kiegyenesedik.

A beruházások értéke a harmadik negyedév végi 13 milliárd forintról 25 milliárd forintra nő. Bogsch ezzel kapcsolatban külön hangsúlyozta, hogy a Richter eredményének mintegy 90 százaléka ugyan külföldről származik, de a beruházások esetében nagyjából ugyanilyen arányban Magyarország részesedik.

Az esetleges szektort érintő különadóval kapcsolatban lBogsch eszögezte: a gyógyszerágazat 2003 óta már fizet különadót, ami 2007-óta jelentős összeget tesz ki. Innetől számítva ugyanis az ágazat 100 milliárd forintot fizetett be az államnak, ami a bevétel 12 százalékára rúg. Ez pedig nagyon sok, hiszen Lengyelországban csak most terveznek ilyen adót az árbevétel 3 százalékában meghatározva. Így egy újabb különadó teher súlyos hiba lenne a termelő ágazat esetében.

Bogsch Erik kitért arra is, hogy a Richter hitelfelvételt tervez, ennek értékét azonban nem mondta meg. Erre a pénzügyi mozgástér érdekében van szükség, a bejelentett felvásárlásokat ugyanis e nélkül is teljesíteni tudná a cég.

A harmadik negyedév végén 137 milliárd forint volt a Richter pénzállománya, ami még az akvizíciók előtt értendő. Ez némi csökkenést jelent, amiben szerepet játszik az, hogy az orosz előszállítások miatt mintegy 22 milliárd forinttal nőttek a kintlevőségek. A Richter készpénzállományát csökkentette az is, hogy már kifizették a preglemmel kapcsolatos tanácsadói díjakat is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!